Традиционно се счита, че микрокалкулаторът MK-51“ не е пълно копие,

...
Традиционно се счита, че микрокалкулаторът MK-51“ не е пълно копие,
Коментари Харесай

Ето как е копиран дори и фърмуера на съветския калкулатор МК-51 от ROM паметта на Casio FX-2500

Традиционно се смята, че микрокалкулаторът „ MK-51 “ не е цялостно копие, а релативно самостоятелна разработка, която има единствено външни прилики с някои модели на Casio. Известния експерт по хардуер Травис Гудспид, сподели, че това не е напълно правилно.

Съветският и съветският микрокалкулатор „ Електроника МК-51 “ се появява за първи път през 1982 година Калкулаторът е създаден от компаниите „ Ангстрем “ в Зеленоград, „ Биллур “ в Азербайджан и „ Родон “ в Украйна. Съществуването на образец от месец май 2000 година демонстрира, че моделът не е свалян от произвеждане в продължение на съвсем две десетилетия.

MK-51 има осемцифрен LCD екран. Посочва се, че калкулаторът прави 35 разнообразни математически интервенции, а литиевата му батерия DML-0.12 устоя към 1000 часа непрекъсната работа. Малкото (с тегло под 100 грама) електронно изчислително устройство съдържа 18 хиляди транзистора, поместени в един полупроводников кристал на интегралната скица.

МК-51 и FX-2500

Най-често се загатва, че MK-51 е аналог на японския Casio FX-2500 от 1978 година Наистина външният им тип, в случай че не е еднакъв, е подобен в доста връзки и има същите функционални детайли. Не става въпрос за прекопирване. В редица конгреси се споделя, че „ МК-51 “ е изработен „ по претекстове “, без значение от FX-2500, и е създаден въз основата на платформата на руския калкулатор Б3-38. Заимстван е единствено дизайнът на корпуса на Casio, настояват съветските медии.

Американският инженер и хакер Травис Гудспид постоянно споделя за разнообразни свои планове в най-различни области. Например той може да ви опише по какъв начин да създадете система за автоматизирано ориентиране на сателитна паница към движещи се цели и да показа експлойти за твърди дискове. Този път Гудспид се е заел със остарели калкулатори.

Като цяло Травис постоянно се занимава с чипове, киселина и снимка. В своя микроблог той разгласява да вземем за пример по какъв начин наподобява югославският процесор Iskra EMZ1001 или някой клонинг на Z80. Травис нормално извлича кристалите от корпусите с алена димяща азотна киселина, само че от време на време, когато тя свърши, минава към по-традиционния 65% разтвор на азотна киселина.

Ето по какъв начин наподобява процесът на изваждане на кристала от чипа NEC D897G

„ MK-51 “ е построен въз основата на една микросхема, както се назоваха чиповете по това време, и това е K757IP1-2. Принципната скица на калкулатора е добре документирана в приложеното управление.

Този пример от серия 757 наподобява като корпус с форма на хапче с 52 извода за лекомислен монтаж. В калкулатора чипът е ситуиран във хлътналост в печатната платка, с цел да се понижи дебелината на структурата.

Травис дава и качествена фотография на кристала.

Хакерът напълно не стопира дотук. През март той показа управление за добиване на информацията от фърмуера на портативната подпора Game Boy от фотография на чипа. Наред с други неща запалянкото разгласява и потребния инструмент MaskRomTool, който извлича битове от фотосите на кристала на маската на ROM – т.е. запаметяващите устройства от вида, в който данните се записват по време на производството с помоща на маска.

Гудспид употребява своя инструмент по отношение на K757IP1-2. Ето какво се получава:

Битове от фърмуера на MK-51, Travis Goodspeed.

Цялата цифрова логичност на Casio FX-2500 също е събрана в един чип. Единственият кристал NEC D897G на калкулатора FX-2500 е в елементарен корпус от вида QFP.

Още незабавно, при общия първичен обзор, се вижда приликата на NEC D897G с K757IP1-2. И при двете микросхеми по-голямата повърхност е заета от ROM маската от дясната страна.

След обработка с флуороводородна киселина, с цел да се видят по-добре частите на фърмуера:

Травис вижда и други прилики. Както японските, по този начин и руските мостри имат номерирани щифтове, а Гудспийд даже вижда обозначението на маската наоколо до пиновете 49 и 50. И двата имат тестови структури в ъгъла, покрай контактите на крачета 26 и 27.

След това Гудспийд благодарение на своята станала доста известна стратегия извлича фърмуера на чипа NEC D897G на калкулатора Casio FX-2500. С изключение на десетината бита, групирани в няколко области, той е изцяло еднакъв с фърмуера на „ MK-51 “.

Информацията във фърмуерите на „ Електроника МК-61 “ и Casio FX-2500 е напълно идентична като се изключи няколкото текстови признака показани по-долу

Ентусиастът стига до извода, че фърмуерът на MK-51 е тотално заимствуван от FX-2500. Разликите, които наподобяват като такива в няколко области, той отписва на повредите при извличането на данните и на подмяната на няколко текстови признака.

Въпреки това версията на MK-51 като разработка на платформата на калкулатора Електроника B3-38 към момента има право на живот. Факт е, че B3-38 също явно е бил заимствуван от Casio FX-48. Този пример на японската електронна промишленост също е построен въз основата на чипа NEC D897G, само че на друга трансформация (D897G3).

Травис не за първи път проучва руски чипове: преди този момент той разглобява ръчен часовник Електроника, където откри маса забавни неща, само че за това ще приказваме различен път.

Под публикацията има доста мнения. Един от по-интересните е, че в някогашния Съветски съюз е имало огромни научни проучвателен институти, които са се занимавали точно с реверсивно инженерство на западната изчислителна техника, която по-късно се появява на съветския пазар със съответните модификации за този пазар. Но когато след 80-те години всички стартират да минават към по-тънки софтуерни процеси, това прекопирване става прекомерно мъчно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР