Традиционните украси за Хелоуин – издълбана тиква, изрязана във форма

...
Традиционните украси за Хелоуин – издълбана тиква, изрязана във форма
Коментари Харесай

Стиснат пияница виновен за символа на Хелоуин

Традиционните украси за Хелоуин – издълбана тиква, изрязана във форма на глава със свещ или фенер вътре, се назовава „ Лампата на Джак ”. Този знак се свързва с ирландската легенда за остарелия фермер Джак – хазартен състезател и фен на чашката.

Легендата гласи, че той съумял два пъти да излъже Дявола. След гибелта си не отишъл нито в парадайса, нито в пъкъла, защото дяволът се заклел да не взима душата му. Джак бил жертван да се скита по света с тиквена глава с тлееща светлинка вътре.

Историята гласи, че пияницата Джак един път на Деня на Вси Светии срещнал самия демон в една механа. Той бил толкоз пийнал, че замалко да попадне в ръцете на Лукавия.

Тъй като Джак бил шмекер съумял да преметне дявола. Предложил му душата си против последна чашка. Нямало какво да губи, дяволът се съгласил и се трансформирал в монета, с цел да може Джак да си поръча питието.

Хитрият алкохолик бързо прибрал монетата в портфейла си. Там държал сребърно кръстче и дяволът не можел да излезе. След доста пазарлъци се споразумяли Джак до го пусне, а дяволът в подмяна нямало да вземе душата му 10 години.

Минало уговореното време и дяволът пристигнал за своето. Точно да го прибере, само че хитрият Джак съумял да измисли нов капан. Помолил дявола да му откъсне ябълка от дървото и го качил на раменете си.

Щом дяволът се качил на дървото, Джак бързо изрязал кръст с ножа си. Дяволът още веднъж се оказал в капан и този път заречен, че в никакъв случай няма да вземе душата на Джак. Как е слязъл от дървото, историята не споделя.

След година остарелият алкохолик се споминал. На небето не го приели, тъй като водил неверен живот и той тръгнал към Ада. Дяволът обаче бил заречен в никакъв случай да не взима душата му и го изпратил да си върви там, откъдето е пристигнал.

Пътят бил мрачен и Джак помолил дявола за светлина и той му подхвърлил въгленче от самия Ад. За да не го загаси вятърът, Джак го поставил вътре в ряпата, която ядял. От тогава Джак се скита с фенер в ръка, до момента в който не настъпи деня на Страшния съд. Той става знак на прокълнатата душа.

Хората вярвали, че на Хелоуин душите на мъртвите се връщат в домовете си. За да не ги навестяват, те се обличали в костюми, които да уплашат и прогонят неканените посетители.

Вследствие на огромната имиграция на ирландците в Америка традицията се реалокира и там. Тъй като там нямало толкоз ряпа, тя била сменена с тиква, която до ден сегашен се смята за знак на Хелоуин.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР