Традиционната българска зимна трапеза не би била такава, ако на

...
Традиционната българска зимна трапеза не би била такава, ако на
Коментари Харесай

Най-добрите рецепти за царска туршия

Традиционната българска зимна софра не би била такава, в случай че на нея липсва туршия. В съвсем всеки дом или мазе към този момент има готови няколко буркана с домашно приготвената вкуснотия, само че в случай че сте се забавили в изработката им, ето и трите най-хубави предписания за царска туршия. Те имат великолепен усет и са извънредно лесни за подготвяне.

С усет на традиция или обичайната царска туршия

За изработката на тази зимнина са ви нужни един буркан, една чаена лъжица сол, три супени лъжици захар, два аспирина, счукани на прахуляк, една чаша за кафе цялостна с оцет, карфиол, чушки камби или в случай че предпочитате червени чушки, моркови, целина, магданоз и зеле.

На дъното на буркана поставете течните артикули и подправките – солта, захарта, аспирина и оцета. Разклатете добре, с цел да се смесят. След това сложете останалите артикули - карфиола, нарязаните чушки, морковите, целината, магданоза и зелето, като се стремите да са компактно ситуирани и да не остава свободно място в съда. Допълнете със студена вода. Туршията е подготвена. Сложете капачка на буркана, като я притегнете с машинка. Разклатете добре, с цел да се смесят дефинитивно аспиринът и другите съставки. Не е належащо да стерилизирате.

Зимнина за по-изтънчени вкуове или Софийска туршия

Необходими са ви пет кг чушки камби, един кг моркови, една глава карфиол, един литър оцет, чаена чаша захар, чаена чаша мед, чаена чаша сол, една връзка целина, петдесет грама чесън, тридесет зърна черен пипер, петнадесет таблетки аспирин.

 туршия

В огромен съд нарежете зеленчуците. Затоплете оцета, захарта, меда и солта. Целта е да се получи хомогенна примес. След като се охлади, я размесете със зеленчуците. Оставете да престои пет часа, като по-късно прибавете аспирина, който би трябвало да е стрит на прахуляк. Оставете съвсем готовата туршия да престои едно денонощие, като по-късно я разпределете в буркани. Затворете ги с капачки с винт, като варене не е належащо.

С усет на море или царска туршия с морска сол

За този тип зимнина са ви нужни четири кг карфиол, три кг камби, един кг моркови, целина. Необходимо е и подготвяне на марината. За нея ви трябват осемнадесет чаени чаши вода, осем чаени чаши оцет, шест чаени чаши захар и две чаени чаши морска сол.

Марината се бърка до цялостното разтваряне на солта и захарта. Продуктите се нарязват в огромен съд и се заливат с нея. Оставят се да престоят 12 часа, като се разбъркват няколко пъти. След това се пълнят трилитрови буркани, като на всеки се поставят по 4 аспирина. Не се вакуумират.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР