Този обзор е посветен на най-важните събития през първите шест

...
Този обзор е посветен на най-важните събития през първите шест
Коментари Харесай

Ключовите събития през първите шест месеца на годината

Този преглед е отдаден на най-важните събития през първите шест месеца на годината, които ще бъдат прегледани месец по месец.

ЯНУАРИ

Първите шест месеца на тази година бяха белязани от съществени разтърсвания и разбъркване на геополитическите пластове в международен проект. Това разбъркване може би е най-осезаемо в постсъветското пространство, където годината стартира с вълнения в Казахстан. До митинги в Казахстан се стигна след внезапното повишаване на пропан-бутана, който е главно автомобилно гориво за доста хора в някогашната руска република. Поскъпването беше обусловено от прехода към пазарен метод на ценообразуване. На 4 и 5 януари митингите в Алмати, най-големия град в Казахстан, излязоха от надзор и се трансфораха в всеобщи вълнения, включващи случаи на грабежи и на подпалване на държавни здания. На 6 януари, по искане на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев, Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) разгласи, че стартира интервенция по гарантиране на реда в централноазиатската страна. В интервенцията се включиха бойци от Русия, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан. Основната част от силите на ОДКС, ситуирани в Казахстан, бяха бойци от въздушно-десантните войски на Русия, които дойдоха в някогашната руска република на 7 януари. На 11 януари Касъм-Жомарт Токаев съобщи, че основната задача на силите на ОДКС в Казахстан, състояща се в определяне на надзор върху основни обекти на територията на Казахстан, е изпълнена. На 13 януари силите на ОДСК започнаха да предават тези обекти на силите за сигурност на Казахстан. Изтеглянето на съветските сили от Казахстан завърши на 19 януари.

Избирането на новия италиански президент лиши няколко дни. От 24 до 29 януари италианските депутати гласоподаваха цели седем пъти, без да съумеят да изберат президент. Серджо Матарела бе избран отново чак на осмото гласоподаване, откакто се отхвърли от решението си да не бъде повече президент. След като съгласи да остане още един мандат, той си подсигурява нужното болшинство в Народното събрание и бе избран отново за държавен глава.

На 30 януари в Португалия бяха създадени парламентарни избори. Победа удържа Социалистическата партия на премиера Антониу Коща. Тя си подсигурява и болшинство от 117 депутати в 230-местния парламент.

ФЕВРУАРИ

На 3 февруари американски специфични елементи убиха в Северозападна Сирия водача на " Ислямска страна " Абу Ибрахим ал Хашими ал Кураши.

На 4 февруари Китай и Русия излязоха с обща декларация против по-нататъшното разширение на НАТО, в която бяха изразени също по този начин " съществени опасения " на двете страни по отношение на контракта в областта на сигурността, подписан сред Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати (така нареченото обединяване AUKUS - редуциране от наименованията на британски език на участващите в него държави). С общата си декларация Китай и Русия обявиха също по този начин, че са решени да си сътрудничат по необятен набор от въпроси.

От 4 до 20 февруари в Пекин бяха извършени зимни олимпийски игри, с което китайската столица стана първият град в света, който в миналото е бил хазаин както на лятна, по този начин и на зимна олимпиада.

На 21 февруари съветският президент Владимир Путин подписа укази, с които Русия призна самопровъзгласилите се Донецка национална република и Луганска национална република. Освен това Путин подписа с водачите на самопровъзгласилите се републики контракти за взаимопомощ.

На 24 февруари Путин направи послание, с което разгласи, че Русия стартира " специфична военна интервенция " в Украйна, чиято цел е " денацификацията " и " демилитаризацията " на Украйна. Утрото на 24 февруари бе белязано от известия за удари по цялата територия на Украйна. Световната общност бе шокирана от протичащото се.

На 26 февруари Съединени американски щати, Европейският съюз и съдружниците им завиха, че ще изключат съветските банки от системата за интернационалните разплащания СУИФТ, а също че ще вкарат наказания против Руската централна банка и против представителите на съветския хайлайф.

На 27 февруари Владимир Путин подреди на съветските сили за нуклеарно въздържане да преминат в необикновен режим на бойно дежурство поради " нападателните изказвания " на НАТО. Решението на Путин бе наказано от Съединените щати.

На 27 февруари в Беларус бе създаден референдум, на който бе утвърдено изменение на конституцията, с което Беларус се отхвърля от статута си на неядрена страна и по силата на което на територията на някогашната руска република могат за непрекъснато да бъдат разполагани съветски сили.

На 28 февруари представители на Русия и Украйна се срещнаха за първи кръг мирни договаряния сред двете страни, на който обаче не бе контрактувано нищо.

МАРТ

На 2 март на изключително съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации бе призната резолюция, с която бе насочен апел към Русия неотложно да приключи военните дейности против Украйна и да изтегли силите си от украинска територия.

Същия ден Русия завладя украинското черноморското пристанище Херсон, Организация на обединените нации разгласи, че над един милион бежанци от Украйна са напуснали родината си, с цел да потърсят леговище в други страни, а Международният углавен съд стартира следствие на вероятни военни закононарушения, осъществени от съветските сили в Украйна.

На 3 март Русия бе наказана от международни водачи за офанзива на нейните сили против Запорожката АЕЦ, която е най-голямата нуклеарна електроцентрала в Европа. При офанзива се стигна до пожар на територията на комплекса, в който се намира централата.

Същия ден арменският парламент избра Ваагн Хачатурян, някогашен министър на високотехнологичната промишленост и кмет на Ереван, за президент на Армения след отдръпването от президентския пост на Армен Саркисян.

От 4 до 13 март в Пекин бяха извършени зимни параолимпийски игри, с което китайската столица стана първият град в света, в който са провеждани както лятна, по този начин и зимна параолимпиада.

На 8 март Съединени американски щати и Англия оповестиха възбрана за импорт на съветски нефт, а Европейският съюз разгласи, че ще редуцира с две трети вноса на съветски газ.

На 9 март в Южна Корея бяха създадени президентски избори, на които победа удържа Юн Сук-йол, който е последовател на икономическия демократизъм.

На 10 март унгарският парламент избра Каталин Новак за държавен глава. Бившата министърка по въпросите на фамилията стана първата жена президент на Унгария.

На 11 март Габриел Борич встъпи в служба като президент на Чили. Той стана най-младият държавен глава на латиноамериканската страна и първият, роден по време на военната тирания на Аугусто Пиночет.

На 12 март в Туркменистан бяха създадени президентски избори. Те бяха извоювани от Сердар Бердимухамедов, наследник на някогашния президент на централноазиатската страна Гурбангули Бердимухамедов. За него гласоподаваха 89 % от гласоподавателите.

На 25 март съветското министерство на защитата разгласи, че първата фаза от военната интервенция на Русия в Украйна " като цяло " е завършила, като посочи, че съветските сили ще се концентрират върху " освобождението " на Донбас. Обявено бе и евакуиране на съветските сили от района на Киев.

АПРИЛ

На 3 април бе създаден втори тур на президентските избори в Коста Рика, на които бе определен претендентът социалдемократ Родриго Чавес Роблес.

На 7 април Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава за отстраняването на Руския от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида. Мярката бе подкрепена от 93 страни, 24 гласоподаваха " срещу ", а 58 се въздържаха.

На 11 април пакистанският парламент избра водача на опозицията Шахбаз Шариф за министър председател на Пакистан, откакто два дни по-рано министър председателят Имран Хан бе свален от власт с избор на съмнение.

На 14 април потъна флагманът на съветския военноморски флот " Москва ". Украйна съобщи, че го е поразила с противокорабни ракети " Нептун ", а Москва съобщи, че корабът е потопен поради бурно време и зародил на борда му пожар. " Москва " е най-големият военен транспортен съд, потопен след Втората международна война.

На 24 април бе създаден вторият тур на френските президентски избори, на който Еманюел Макрон бе избран отново за президент на Франция.

МАЙ

Началото на май бе белязано от опасения, свързани с появяването на маймунската шарка в Европа. Първият случай на заболяването на европейска територия бе регистриран на 6 май в Лондон.

На 9 май министър председателят на Шри Ланка Махинда Раджапакса подаде оставка вследствие на всеобщи митинги против държавното управление му в цялата страна.

На същия ден Фердинанд Маркос-младши, наследник на някогашния филипински деспот Фердинанд Маркос, бе определен за президент на Филипините.

На 13 май шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян бе определен за президент на Обединените арабски емирства от Върховния съвет на ОАЕ след гибелта на президента Халифа бин Зайед ал Нахаян ден по-рано.

На 15 май някогашният президент на Сомалия Хасан Шейх Махмуд бе определен още веднъж за президент, като победи на изборите настоящият тогава президент Мохамед Абдулахи Мохамед.

На 16 май украинският пристанищен град Мариупол бе високомерен от съветските сили.

На 21 май бяха създадени парламентарни избори в Австралия. Победа удържа Лейбъристката партия, предвождана от Антъни Албанезе. На 23 май Албанезе встъпи в служба като министър председател на Австралия.

ЮНИ

На 19 юни бе създаден вторият тур на парламентарни избори във Франция, на който предвожданото от президента Макрон обединяване " Заедно! " завоюва най-вече места в Народното събрание, само че не съумя да си подсигурява безусловно болшинство.

На 19 юни бе създаден и вторият тур на колумбийските президентски избори, на които завоюва Густаво Петро, който се трансформира в първия представител на левицата, който става президент на Колумбия.

От 26 до 28 юни в Германия бе извършена среща на водачите на страните от Г-7. На срещата бе оповестена възбрана за импорт на съветско злато.

От 28 до 30 юни в Мадрид бе извършена среща на водачите на страните от НАТО.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР