Този дебат върви още от зараждането на цивилизацията. Дали ние,

...
Този дебат върви още от зараждането на цивилизацията. Дали ние,
Коментари Харесай

Двете ключови събития на нашия живот - раждането и смъртта, се случват независимо от волята на човека

Този спор върви още от зараждането на цивилизацията.

Дали ние, човешките същества, сме програмирани от някакъв върховен разсъдък, който взема решение ориста ни, или в противен случай, тя е във властта на комплицирания брак сред фатализма и свободната воля?

За някои наподобява е ясно. Древните гърци, да вземем за пример, са били склонни да приписват всички събития на Фатос, сляпата орис. Но пък Сенека, големият  мъдрец стоик от Кордоба, е упорствал, че Провидението ръководи света, ръководено от угрижен за нас Бог, а древноримският неоплатоник Макробиус, 400 години по-млад от Христос, приказва за Богиня.

Малко по-късно го оборва Епикур, който макар напъните си не съумява да предотврати разпространяването на духовността, процъфтявала в гръко-римския свят.

В християнската галактика предопределението от много време е било общоприета теория, въпреки и съпровождана с разнообразни теории.

Една от тях, обвързвана със същинските форми на номинализма, упорства, че Бог предопределя за избавление единствено тези, чиито позитивни качества познава авансово.

Друга доктрина, по-разпространена и приписвана на Калвин, произлиза от Дортския синод и е отразена в писанията на Свети Августин и Лутер, а също и в учението на янсенистите.

Тя сочи, че Бог авансово е решил кой във вечността ще се избави и кой ще бъде съден, без значение от позитивните или негативните качества, които е натрупал.

В последна сметка Свети Тома приписва спасението на индивида на незаслужената Божия благосклонност.

Истината е, че сред езическата концепция за Фатос и религиозната идея за провидението човешката орис си остава загадка.

Няма подозрение, че двете основни събития на нашия живот – раждането и гибелта, се случват без значение от волята на индивида.

Очевидно е също, че до момента в който живеем, можем свободно да вършим своя избор.

Но наподобява, че главните линии на съществуването ни са предначертани от невидима ръка и на нас ни остава единствено да пишем по тях с дребни букви. Но какво или кой носи отговорност за тази мистериозна смешка?

Може би най-привлекателната догадка за човешката орис ни сервира остарялата индуистка философия.

За Изтока ключът е карма – разбиране, което трансформира индивида по едно и също време в правоприемник на личното му минало и в проектант на ориста му.

Нашите дейности, баластрата на предишното ни, образуват и бъдещето ни. Предопределени? Да, само че от нас самите, не от един придирчив Бог, променлив, съчувствен или неправдив.

Системата е съвършена, тъй като не робува на шовинизма да се отнася единствено за индивида, а подчинява цялостното развиване на една динамична действителност, която взаимодейства, точно и незабавно с целия набор на съществуването – от бездънните небеса на съзнанието до последния физически закон, отнасящ се до материята.

Според теорията за кармата има един огромен склад – самчита, където се събира капацитетът на всички наши минали дейности, сходна на семена, които чакат момента да дадат плод.

Те са предопределени точно за това, а на нас ни се поставя да изстрадаме този развой или да му се любуваме. Добрите дейности пораждат удобни условия, а неприятните – неподходящи. 

Шепата семена, която подхожда на едно битие, дефинира и момента на раждането и гибелта, физическите или психическите качества на индивида, неговите обществено, културни, фамилни характерности и т.н. 

Тази цялост от условия, която нормално дефинираме като орис, на санскритски се назовава прарабха карма и е неизменима. тя съставлява онази част от нашата биография, която е авансово написана и която за вярващите е артикул на божията воля.

В едни впряг с авансово начертаното безспорно препуска и свободният избор. Начинът, по който се оправяме с облиците на живота, генерира един нов капацитет от семена, заредени с бъдеще.

Те в огромна степен са виновни за това, което идва. Така нещата, които могат да се случат на някого в идното, се оказват в личните му ръце.

Нещо друго, доста друго, е кармата на дадена група – или ориста, която си изковава даден колектив с общите си решения.

Те могат да засягат както едно семейство, по този начин и едно племе, фракция, нация, раса, тип, планета, вселена или пък галактика в нейната целокупност.

Нищо не може да избяга от неумолимия закон на кармата, или от закона за повода и следствието, който за мнозина е висш космополитен закон. На него са подчинени всички останали закони.

Животните нямат самостоятелна карма, само че типът им я има. Индивидуалната отговорност е непокътната за индивида посредством неговото его, което му придава специфична и превъзхождаща чистия скотски тип воля.

Според тази забавна доктрина самото създание е учредено на кръговрата и има две етапи. В първата, латентната, не съществува нищо като се изключи самия капацитет, който в един миг създава Големия гърмеж и последвалото го разгръщане на Вселената. Тя завършва в края на времето с финалното раздробяване на всичко.

Така излиза, че не Бог или ориста, провидението или Фатос чертаят задачите на света и неговите създания, а един космополитен закон с идентични правила за всички, от който като каскада произтичат многочислени помощни закони. Някои от тях към този момент познаваме.

Що се отнася до индивида, до момента в който има да си оправя сметките с кармата, ще би трябвало да се връща и да изстрадва или да се любува на това, което му се поставя. И на първо място да се учи да израства.

Само безспорното познание, галактическият опит, в който се стопява всяка двойнственост, може да отстрани веригите му и да го освободи вечно.

Изглежда, съгласно източната мъдрост, това е и задачата на съществуването, за която всички сме предопределени.

Неприятните религиозни схващания, които толкоз тревожат вярващите – пъкълът, чистилището, апокалипсисът, страшният съд, проклятието, безконечният огън, скърцането със зъби и така нататък може би не са нищо друго, с изключение на несполучливи метафори, които единствено плашат тези, които позволяват, че те могат да съществуват.

Интересно е да се подчертае, че при оценката на качеството на обещано деяние е значимо желанието, задачата, а не резултатите и достиженията.

В общество като нашето, захласнато от устрема към триумф, може би е належащо да се помни, че триумфът на един живот се съдържа само в постигането на благополучие.

Познаваш ли, скъпи читателю, някого, който го е постигнал посредством тщестлавие, машинация или операция? Аз – не!

Формиран интелектуално вън от академизма, Франсиско Лопес-Сейване е човек с доста облици и гении, дарен и извънредно ярък разум, който постоянно се стреми да се изрази с един-единствен глас – своя личен.

Дълбок ценител на източните мъдрости, той посвещава част от живота си на разпространението по света на техниките за човешко рационализиране.

Неуморен странник и огромен комуникатор, той е приказвал от влиятелни трибуни като Университета „ Райс “ в Хюстън и основната квартира на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

„ Нещата, които научих от изтока “ е истинска и проникновена творба, сплотяваща уроците, усвоени от създателя, който още доста млад, благодарение на един гуру, взема решение да се потопи в проучването и практикуването на източните философии.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР