ПРОТИВОПОСОЧНИ ПЪТИЩА Това, което сме днес, идва от мислите ни за

...
ПРОТИВОПОСОЧНИ ПЪТИЩА
Това, което сме днес, идва от мислите ни за
Коментари Харесай

Ако човек говори или действа с нечист ум, страдания го следват

ПРОТИВОПОСОЧНИ ПЪТИЩА

Това, което сме през днешния ден, идва от мислите ни за вчерашния ден, а актуалните ни мисли построяват живота ни, на следващия ден: нашият живот е основаване на нашия разум.

Ако човек приказва или работи с мръсен разум, премеждия го следват, така както количка следва звяра, който я тегли.

Това, което сме през днешния ден, идва от мислите ни за вчерашния ден, а актуалните ни мисли построяват живота ни, на следващия ден: нашият живот е основаване на нашия разум.

Ако човек приказва или работи с чист разум, наслада го следва както личната му сянка.

„ Той ме обиди, той ме нарани, той ме победи, ограби ме. “ Тези, които имат такива мисли, няма да бъдат свободни от ненавист.

„ Той ме обиди, нарани ме, победи ме, ограби ме. “ Тези, които не мислят такива мисли, ще бъдат свободни от ненавист.

Защото ненавист не се побеждава от ненавист: ненавист се побеждава от обич. Това е закон безконечен.

Мнозина не знаят, че сме тук на този свят, с цел да живеем в естетика. Тези, които знаят това, не се бият с други.

Този, който живее единствено за удоволствия и чиято душа не е в естетика, който не преценява (не обмисля) храната, която гълтам, е мързелив и няма силата на добродетелта — подобен човек е движен от егоистични изкушения, така както едва дърво бива разтърсено от вятъра.

Но този, който живее не за удоволствия, и чиято душа е в себе-хармония, който яде или пости с сдържаност, и има религия, и силата на добродетелта — този човек не е разчувстван от изкушения, така както огромна канара не се поклаща от вятъра.

Ако човек облече чиста дреха с нечиста душа, без естетика и истина, той не е заслужен за светата дреха.

Но оня, който е чист от прегрешението и чиято душа е мощна в добродетел, който има естетика и истина, той е заслужен за светата дреха.

Онези, които считат, че нереалното е, и че Реалното не е, те в никакъв случай няма да доближат Истината, изгубени по пътя на неверната мисъл.

Но тези, които познават Реалното, и знаят, че нереалното не е, те в действителност ще доближат Истината, в сигурност по пътя на вярната мисъл.

Както дъждът прониква през неприятно прикрепена къща, по този начин пристрастеностите ще пробият през зле защитавания разум.

И както дъждът не прониква през добре поддържана къща, по този начин пристрастеностите не пробиват добре защитавания разум.

Той страда в този свят и страда в идващия свят: индивидът, който прави зло, страда и в двата свята. Той страда, страда и скърби, когато види неверното, което е направил.

Той е благополучен в този свят и благополучен в другия свят: индивидът, който прави положително, е благополучен и в двата свята. Доволен е, изпитва огромна наслада, когато вижда положителното, което е направил.

Той скърби в този свят и се мъчи в другия свят: индивидът, който прави несгоди, скърби в двата свята. „ Аз съм направил зло “, по този начин той плаче и още повече ридае по пътя на скръбта.

Ликува оня на този свят, и се радва на идващия свят: индивидът, който прави положително, ликува и на двата свята.

Ако човек приказва доста свети думи, само че приказва, а не ги прави, този лековерен човек не може да се любува на светия живот: той е като овчар, който брои кравите на господаря си.

От друга страна, в случай че човек приказва единствено няколко свети думи и все пак живее живота на тези думи, освободен от пристрастеност, и ненавист и заблуда — с вярна визия и свободен разум, блян за нищо в този момент и напред — животът на този човек е живот на святост.

Дхаммапада
(Пътят на съвършенството)

Дхаммапада е будистка свещена книга, която е приписвана като авторство на самия  Буда , написана под формата на стихове на езика пали – илюстрация на будистката дхамма или морална система. Била е включена преди началото на християнската епоха в петия раздел на пали сута-питака или алманах с проповеди.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в  Телеграм :

Вижте още: Завоювай алчния с благотворителност, а лъжеца – с истина – мъдростта на БУДА

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР