На съдебните заседатели по делото срещу бившия американски президент Доналд

...
На съдебните заседатели по делото срещу бившия американски президент Доналд
Коментари Харесай

Победа за прокурора Алвин Браг ли е присъдата срещу Тръмп

На правосъдните заседатели по делото против някогашния американски президент Доналд Тръмп за подправяне на документи поради рушвет им лиши единствено два дни, с цел да стигнат до историческа присъда: някогашният президент е отговорен по всички 34 обвинявания.

Резултатът е победа за окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, който беше първият прокурор в страната, повдигнал наказателни обвинявания против предходния жител на Белия дом.

 

Делото е единственото от четирите каузи против Тръмп, което евентуално ще завърши преди президентските избори през ноември. Какво обаче може да чакаме оттук насетне, обобщава Bloomberg.

За какво беше наказан Тръмп?

Той беше приет за отговорен по 34 обвинявания, в това число за подправяне на бизнес документи за заплащания, направени към някогашния му юрист Майкъл Коен.

Според прокуратурата Тръмп е наредил на Коен да заплати 130 хиляди $ на звездата от филмите за възрастни Сторми Даниълс преди изборите през 2016 година, с цел да не разкрие обществено, че с милиардера са имали полов контакт. Прокуратурата твърди, че Тръмп е възстановил на Коен предоставената на Даниълс сума на няколко заплащания, вписани като „ правни услуги “ във фирмените документи. Екипът на Тръмп твърдеше, че парите в действителност са за юридически услуги.

Какво ще стане, откакто Тръмп бе наказан?

Следващата стъпка ще бъде арбитър Хуан Мерчан да произнесе присъда, което би трябвало да стане на 11 юли. Това е единствено дни преди Националния конгрес на Републиканската партия на 15 юли, на който партията би трябвало публично да избере Тръмп за собствен претендент за президент за изборите на 5 ноември.

Мерчан сподели, че Тръмп може да остане на независимост до произнасянето на присъдата.

Обикновено обвинен, наказан за закононарушение, прекарва известно време в пандиза, само че в закона няма категорично условие за това.

 

Мерчан може да осъди Тръмп на пробация, изключително в случай че реши да прояви благосклонност, защото някогашният президент е на 77 години и е извършител за първи път без престъпно минало. Тръмп също може да бъде длъжен да заплати и финансова глоба.

Все отново Мерчан даде да се разбере, че приема съществено закононарушенията на така наречен " бели якички " и към този момент предизвести Тръмп, че може да го прати зад решетките за неведнъж нарушение на заповед да не се разяснява обществено правосъдният развой.

Колко дълго може да лежи Тръмп в пандиза?

Всяко от обвиняванията е закононарушение от Клас Е, което се санкционира със затвор сред 16 месеца и четири години. Тъй като Тръмп беше приет за отговорен по повече от едно обвиняване, Мерчан можеше да наложи „ успоредна “ присъда, което значи, че някогашният президент ще излежи цялото си време в пандиза едновременно. Той може също по този начин да подреди на Тръмп да извърши наказванията по обвиняванията си едно след друго, само че съгласно правни специалисти това е малко евентуално.

Може ли Тръмп да апелира?

Да, и той неотложно даде обещание да оспори присъдата, като сподели, че борбата „ надалеч не е завършила “. Но той може да апелира единствено в щата Ню Йорк и то откакто след присъдата му бъде оповестена през лятото.

Първата стъпка ще бъде в апелативен съд в Манхатън. В последна сметка обжалването може да стигне до Апелативния съд на Ню Йорк, най-висшия съд на щата в Олбъни. Евентуално Тръмп може да изиска и от Върховния съд на Съединени американски щати да се произнесе.

От Мерчан зависи дали да хвърли Тръмп в пандиза, или да му разреши да остане на независимост, до момента в който апелира. Въпреки че обвинените в закононарушения в щата Ню Йорк нормално могат да бъдат вкарани в пандиза, до момента в който тече процесът на обжалване, това не се отнася безусловно за Тръмп, защото той е упрекнат в закононарушение без принуждение.

Къде може Тръмп да излежи присъдата си?

Не е ясно къде Тръмп би излежал присъдата си, макар че Тайните служби на Съединени американски щати, които охраняват сегашни и някогашни президенти, организираха среща с федерални, щатски и градски чиновници, с цел да обсъдят опцията Тръмп да се окаже зад решетките.

Ако някогашният президент бъде наказан на година или по-малко затвор, той евентуално би могъл да я изтърпи на остров Райкърс в Ню Йорк, който включва седем пандиза. 76-годишният Алън Уайселберг, някогашен основен финансов шеф на Trump Organization, който неотдавна се призна за отговорен в лъжесвидетелстване, изтърпя петмесечно наказване в здравно поделение в комплекса.

Присъдата значи ли, че Тръмп не може да се кандидатира за преизбиране?

Тръмп към момента може да се кандидатира за поста. Конституцията на Съединени американски щати дефинира няколко условия за допустимост за позицията, които не включват ограничавания въз основа на известност или престъпно досие.

 

Западни издания се сплотяват към тезата, че макар възможната неоправдателна присъда, която се чака до бъде произнесена от съдията Хуан Мерчан на 11 юли, Тръмп може отново да стане президент на Съединени американски щати, само че оттук насетне " към този момент носи клеймото на нарушител ", както отбелязва в. " Ню Йорк таймс ".


Друго американско издание - " Уолстрийт джърнъл ", чиято обява през януари 2018 година стана причина за следствието против Тръмп и последвалия развой, приключил с неоправдателно решение на правосъдните заседатели, счита, че това решение е повдигнало редица въпроси. Вестникът показва, че съдията Мерчан има цялостното право да произнесе присъда с по-голям период от оптимално плануваните в закона четири години.

" Уолстрийт джърнъл " обръща внимание на обстоятелството, че делото е навлязло в " неразучена територия ", откакто за първи път някогашен президент на Съединени американски щати е приет за отговорен за осъществяване на закононарушение.

 

Според вестника в действителност е " допустимо " Тръмп да влезе в пандиза, само че това е " малко евентуално ", като най-възможна наподобява условната присъда. Това в действителност е огромният въпрос в този момент, като в него влиза разновидността Тръмп да успее при обжалването на неоправдателното решение на правосъдните заседатели.

Намирането на Тръмп за отговорен по делото за пари против безмълвие " разклаща кандидатпрезидентската му акция ", само че той продължава напред с напъните си да смъкна от президентския пост Джо Байдън на изборите на 5 ноември тази година.

" Бивш президент, нарушител, претендент. Това беше необикновен свършек на едно извънредно дело ", обобщава " Ню Йорк таймс ". Вестникът подчертава върху обстоятелството, че правосъдните заседатели в Манхатън са стигнали до решение за седемнадесет часа, като са поставили завършек на " месеци на юридически маневри, седмици на свидетелски показания, дни на разискване и няколко напрегнати минути след появяването им в залата ".

" Ню Йорк таймс " показва, че 77-годишният Тръмп и неговите поддръжници са били ядосани от мнението на правосъдните заседатели. Бившият президент изслуша в залата решението с каменно, тъмно изражение. " Истинската присъда ще бъде произнесена от хората на 5 ноември " съобщи той отвън нея и добави, че демократите на Байдън ще бъдат " осъдени при урните на вота ".

Неговите симпатизанти заплашиха с протест, а Тръмп изрази увереност, че правосъдните заседатели са пристрастни и служат на сегашния американски президент, отбелязва още " Ню Йорк таймс ".

Американският в. " Вашингтон пост " се базира на правни специалисти, съгласно които Тръмп надали ще се окаже в пандиза, като се има поради, че според законодателството на щата Ню Йорк неговите закононарушения са от " най-ниската степен ". Както и до момента, той има право да взе участие в изборите за президент, както и да извършва тази служба, в случай че бъде определен през ноември.

 

Според " Вашингтон пост " главните причини против влизането на Тръмп в пандиза са неговата възраст и фактът, че до момента не е бил осъждан. Съответно той може и изобщо да не излежи присъда, добавя вестникът.

Британският в. " Гардиън " проучва, че неоправдателното решение е " цялостна победа за окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг ". " Прокуратурата взе един случай от отегчителните вестникарски престъпни летописи и го трансформира в сполучлив развой за едно просто нещо: неистина ", написа от Ню Йорк за " Гардиън " Сам Ливайн.

" Фалшифицирането на счетоводни документи е правонарушение в щата Ню Йорк.За да го издигне до степента на закононарушение, Браг трябваше да потвърди, че Тръмп го е направил с желанието да извърши друго закононарушение. И той съумя ", написа английското издание.

Друг вестник във Англия - " Индипендънт ", отбелязва, че Доналд Тръмп е пренаписал историята с прецедента, основан с неоправдателното решение за някогашен президент на Съединени американски щати на правосъдните заседатели и извежда на напред във времето думите на подсъдимия " Аз съм един изцяло почтен човек ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР