Той е почетен гост на московските ревюта и светски събития,

...
Той е почетен гост на московските ревюта и светски събития,
Коментари Харесай

Гнилата история на принц Йорг Саксонски, който обича Русия

Той е почетен посетител на московските ревюта и всемирски събития, канят го банкери и дипломати, учи руснаците на етикет: принц Йорг Волфганг Фердинанд Луитполд Сакс-Кобург и Гота, херцог на Саксония, е доста известен в Русия. " Русия ми харесва. Тук има доста от това, което от дълго време е изгубено на Запад ", споделя той в изявление по съветската телевизия. Той акцентира и, че е срещу западните наказания и дори обмисля да вземе съветски паспорт.

" Невероятните благоприятни условия " на принц Йорг

Принц Йорг от години живее в Швейцария, в Кнонау покрай Цюрих. В своя палат той е регистрирал  " Дружество за другарство Русия-Швейцария ". Там е и седалището на организацията " Diplomaten International ", на чийто уебсайт написа доста за, с която е по-добре да не се спори.

При това визитката с аристократичната фамилия оказва помощ освен в дипломацията, само че и в бизнеса. " Имайки титла и невероятни благоприятни условия за контакти в Швейцария, принц Йорг може да бъде потребен за повишението на квалификацията както с скъпите си знания по интернационален етикет, по този начин и със своите контакти в европейския бизнес хайлайф ", акцентира в обществените мрежи заслугите на принца неговата заместничка в швейцарско-руското сдружение за другарство Марина Чайка. На срещите в Русия принцът освен приказва за връзките сред Русия и Швейцария, само че не пропуща и да предложи услугите на своята компания за ръководство на активи - Atlas Portfolio Management AG. Освен нея в Кнонау принцът е регистрирал още десетина компании.

Йорг Саксонски: от Космоса до марихуаната

Деловата интензивност на Йорг Саксонски, както се назовава принцът, не се лимитира с Швейцария. Неговите връзки с Русия имат дълга история и впечатляващи мащаби. Така да вземем за пример, както се вижда от регистъра на английските компании, Йорг Волфганг преди време е бил съучредител на една от тях - занимавалата се с " галактически транспорти " ISTA, която към този момент е ликвидирана. Негов сътрудник в тази компания е била " Международната галактическа компания " Космотрас " - до 2014-а година взаимен план на съветското министерство на защитата, " Роскосмос " и украинското конструкторско бюро " Южное ". " Космотрас " предоставял междуконтинентални ракети РС-20 за преработка в ракети " Днепър ", изпращали цивилен спътници в Космоса.

Но не е единствено това - една от многочислените компании, регистрирани в замъка в Кнонау е Xedyn AG, наричала се доникъде на предходната година JuicyFields AG, като принц Йорг е бил неин вицепрезидент. Тази компания е част от цялостен конгломерат компании, основани при разнообразни юрисдикции за привличането на частни вложения в развъждането на марихуана.

JuicyFields съумява да завоюва за плана си доверието на хиляди инвеститори по целия свят. Хората в продължение на две години превеждали пари през интернет платформа, надявайки се на обещаната свръхпечалба. Те очаквали да завоюват от продажбата на канабис в страните от Европа и Северна Америка, където тя била легализирана или за медицински цели, или за свободна консумация. Но планът се оказал сапунен мехур и през лятото на 2022 година се спукал. Никой не бил отглеждал никаква марихуана, а милионите евро на доверчивите вложители просто изчезнали.

Разследвания в Цюрих и Берлин

Пред Дъждовни води прокуратурата в Цюрих удостоверява, че се води разследване по съмнение в кражба против лицата, които стоят зад интернет платформата Juicyfields.io. " Както е признато в такива случаи, до завършването на юридическите процедури работи презумпцията за непорочност ", означават от пресслужбата на прокуратурата, в чиято пълномощия е наказателното дело.

Питане е отправено и до Берлин, където също се води разследване, защото аферата JuicyFields се заражда точно там: компанията е основана през 2019 година в немската столица от Виктор Битнер, който е с съветски генезис. Година и половина по-късно берлинската компания се снабдява с " щерка " в Швейцария - в замъка на принц Йорг.

Отговорът от Берлин е по-конкретен: в него се споделя, че в тамошната престъпна полиция са признати към този момент 761 тъжби за осъществени закононарушения с обща сума на загубите от съвсем девет милиона евро. " По предварителни оценки има още над 1000 тъжби, които не са регистрирани, тъй че към този момент не може да бъде посочена общата сума на вредите ", декларират берлинските правоохранители. Затова следователи и юристи, потърсени от Дъждовни води допускат, че упоменатата сума е единствено върхът на айсберга.

Кой стои зад закононарушенията на JuicyFields?

Дъждовни води в продължение на няколко месеца поставя старания да разплете престъпната история, в това число търсейки отговора на въпроса къде са отишли парите. Принц Йорг да вземем за пример декларира публично, че незабавно щом схванал за съмненията за пране на пари посредством този конгломерат, се отказал от пълномощията си във компанията.

Междувременно се открило, че следите на изчезналите милиони водят към Русия - Дъждовни води стига до руснак, който по неговите лични думи изпълнявал в JuicyFields функционалностите на шеф отдел " Вътрешна сигурност ". Той споделя, че по инструкции от Русия се занимавал с " мръсната работа по места ", т.е. грижил се е за това номиналните шефове на компанията - като принц Йорг в Швейцария или Виктор Битнер в Берлин - да извършват нарежданията на " кураторите ". " Тези шефове играеха ролята на марионетки. Всеки имаше роля - по какъв начин да се държи и какво да прави. За цирка те получаваха пари, които си заработваха ", споделя пред Дъждовни води източникът, поискал да не назоваваме същинското му име.

При изискванията на цялостна анонимност той споделя, че цялата спекулация с вложенията е била осъществена под управлението на съветски жители, които в последна сметка се укрили с парите. Той не посочва имената на " кураторите ", опасявайки се за живота си.

Принцътвсъщностефалшив

Проучванията на Дъждовни води откриват и друго: че принцът напълно не е този, за който се показва, и по никакъв метод не е част от династията Сакс-Кобург и Гота. Оказва се, че в предишното е имал надалеч по-прозаично име - Йорг Мерц. Самият той обяснява в отговор на въпроса на Дъждовни води: получил новото име въз основата на брак, подписан през 1999 година.

Респективно принцът въобще няма благодорен генезис, носи името без него, както декларират пред Дъждовни води от рода Сакс-Кобург и Гота. " Той по никакъв метод не е обвързван с херцогския жанр Сакс-Кобург и Гота, не го познаваме персонално ", дават отговор от секретариата на херцогството.

 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР