Той е основополагащ и стратегически. Новото ръководство на МО реагира

...
Той е основополагащ и стратегически. Новото ръководство на МО реагира
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: В новата стратегия е казано ясно, а не мъгляво -...

" Той е основополагащ и стратегически. Новото управление на МО реагира относително бързо и показа подобен план за публично разискване ".

Има много нови неща, означи ген. Събев.

 

" Има два нови раздела - " Изграждане на резистентност “ и " Управление на риска “, както и нова категоризация на въоръжените сили – с висока степен на подготвеност и с по-ниска степен на подготвеност. По функционално значение доста ясно са избрани като сили за възпиране и сили за защита. Новата тактика регистрира съответната среда и опасности за нашата сигурност и защита. Има ясна упоритост за създаване на въоръжените сили в нашата страна по стандартите на НАТО ".

 

Ясно е дефинирана главната опасност за страната, която до момента мъгляво се представяше в нашите стратегически документи – това е Руската федерация, акцентира той.

 

" Възпирането е измежду главните задания на въоръжените сили - да не се допусне експанзия или нахлуване на Руската федерация на територията на страни членки на НАТО. За построяването на качества за въздържане - това към този момент е по-висока упоритост – по Източния фланг на НАТО страните би трябвало да изградят избрани качества, най-много с далекобойни средства за поразяване ".

Имаме народен проект за повишение на отбранителните разноски до 2%, сподели ген. Събев.

 

" В новата тактика ясно са дефинирани задачите и дилемите на въоръжените сили ".

 

Той не открива проблеми в тактиката. Ген. Съби Събев уточни, че една от дилемите, сложени в нея, е да се усъвършенства положението на доброволния запас.

 

" Досега имахме огромен проблем с доброволния запас. Ще има промени в кадровата политика, при рекламиране на военната работа, във финансовите тласъци. Това е един емфатичен приоритет в тази отбранителна тактика ".

 

Във всички случаи, в които имаме изостряне на средата за сигурност и повишение на заканите, би трябвало да има реакция от страна на държавното управление, изясни още той.

 

" За страдание, до момента Консултативният съвет по национална сигурност при президента не е призован. Съветът за сигурност при премиера би трябвало да набележи ограничения. По закон Консултативният съвет по национална сигурност би трябвало да се събира на три месеца. Това обаче не става и по тази причина останалите институции в България поемат самодейността, най-много Съветът за сигурност. Трябва да има еднопосочни дейности от страна на страната в тази обстановка – на война в Украйна и в Израел.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР