Въоръжен мъж се покатери по някакъв начин в синагогата и

...
Въоръжен мъж се покатери по някакъв начин в синагогата и
Коментари Харесай

Огън в синагогата в Руан на фона на Франция, която се готви за Ол...

" Въоръжен мъж се покатери по някакъв метод в синагогата и хвърли предмет, нещо като коктейл " Молотов ", в основното молитвено помещение ", съобщи кметът Никола Майер-Росиньол, като добави, че никой различен не е потърпевш в шокирания град в северозападната част на район Нормандия, съобщи " Ройтерс ".

, като го застреляла, когато той не се подчинил на заповедта да спре.

Франция, както и доста други страни в Европа, означи голям скок на антиеврейските прояви след нападението на Хамас против Израел на 7 октомври и военния отговор на Израел в Газа.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин съобщи, че неотдавна е била отхвърлена молбата на нападателя за позволение за престояване. Иначе той не е бил в полезрението на полицията или разследващите служби.

" Този антисемитски акт визира надълбоко всички нас ", съобщи Дарманин след визитата си в синагогата и добави, че Франция прави всичко допустимо, с цел да отбрани еврейската си общественост.

Равинът на синагогата Хмуел Любецки съобщи, че брачната половинка му е била там по време на нападението.

 

" Имахме огромна нерешителност ", сподели той пред телевизия BFM.

Съпругата му " чула изстрели и писъци... и по-късно видяла, че от синагогата излиза пушек, по тази причина незабавно слязла долу, помогнала на пожарникарите да влязат в синагогата ".
Според него сходна офанзива е била предстояща заради усилването на антисемитизма. " Имахме този боязън в себе си, само че когато това се случи, към момента е шокиращо. "
Позиция 1 от 5 Полицаи работят, откакто по-рано полицията простреля въоръжен мъж, който подпали синагогата в града в Руан, Франция, 17 май 2024 година

Наташа Бен Хаим, ръководител на еврейската общественост в Нормандия, съобщи, че стените на молитвената зала и огромна част от мебелите са почернели от огъня и дима. " Това е пагубно. Да, смутена съм, доста съм смутена ", сподели тя пред кореспонденти.

ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ НАБЛИЖАВАТ

Франция е хазаин на летните олимпийски игри след два месеца и е в най-висока степен на подготвеност поради комплицирания геополитически подтекст в Близкия изток и източния фланг на Европа.

Прокурорът Фредерик Тейле съобщи, че служителят на реда е спазил вярната процедура при откриването на огън, откакто нападателят е тичал към него, размахвайки нож и пренебрегвайки командата да спре.

" Пристигайки на място (в синагогата), пожарникарите и служителите на реда видяха мъж на покрива на синагогата, той размахваше стоманен кол в едната си ръка и кухненски нож в другата ", сподели той, описвайки дима, излизащ от прозорците.

По-късно синагогата е блокирана от служители на реда, до момента в който се събират доказателства. Кметът Майер-Росиньол съобщи, че тя е била заобиколена от поредност от охранителни камери.

През първите три месеца на 2024 година във Франция са регистрирани 366 антисемитски прояви, което е три пъти повече от същия интервал на предходната година.
" Никой не може да отхвърли тази антисемитска вълна. Никой не може да отхвърли обстоятелството, че съгласно изчисленията френските евреи съставляват 1% от френското население, само че че повече от 60% от антирелигиозните актове са антисемитски актове ", сподели той.

Равин Любецки прикани общността да продължи да работи както нормално.

" Тази вечер е Шабат (събота). Важно е да запалителен свещите за Шабат, с цел да покажем, че не се опасяваме и че продължаваме да практикуваме юдаизма си макар събитията ", сподели той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР