Това заяви в интервю за Българското национално радио социологът Кънчо

...
Това заяви в интервю за Българското национално радио социологът Кънчо
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Трябва да се помисли за ограничаване мандата на изпълнителната власт

Това съобщи в изявление за Българското национално радио социологът Кънчо Стойчев във връзка събитията в нашия обществено-политически живот през последните месеци.

По думите му орпеделено се преувеличава тематиката за служебното държавно управление. По създание то продължава най-вече 60 дни, а пълномощията му не са огромни и главната задача е да се провеждат последващи избори. Стойчев обаче уточни - значимо е да се актуализира бюджета. От изпълнителната власт обаче не престават да настояват, че потребност от това няма.

Предсрочните избори са най-вероятната догадка към днешна дата. Третият мандат ще бъде връчен на Българска социалистическа партия, само че съгласно социолога левицата няма нито един работещ ход.

" люзии не трябва да има. Конфигурацията е такава, че не разрешава ръководство на смислена и ефикасна за популацията власт. Да, може да се мине през процедурата, да се заприказва за предложение за възможен министър председател, който няма да бъде гласуван. На 5-ти няма да бъде върнат мандата на секундата, както направи партията на Слави Трифонов и евентуално ще се завоюват няколко дни, колкото се оказват помощ по Конституция. Би било потребно да се довършат тези законодателни промени. Но се движим по посока на едни избори 11-18 юли ", уточни Стойчев.

А от тях не произтича нищо кой знае какъв брой друго или трагично, предвижда социологът. По всяка възможност нови избори ще възпроизведат съвсем същата конструкция в Народното събрание с някои известни разлики. Много евентуално е групировката на Слави Трифонов да завоюва още поддръжка, а ГЕРБ - да изгубят гласове. Левицата и Движение за права и свободи пък да завоюват леко от поддръжката на гласоподавателите.

" Тези четири ще са определящите. Не е допустимо бъдещо държавно управление да се създави без най-малко две от тези партии. Тоест в случай че считат да не престават с алените линии - че никой с никого няма да прави коалиция, просто ще изчезнат от българския хоризонт и с трети избори народът ще ги опустоши. На нови избори да се каже с кого ще се ръководи. Трябва да се подходи почтено към гласоподавателите занапред ", уточни Стойчев.

Той разяснява и някои от изборните промени като тази за унищожаване на ограничаването за изборните секции. Стойчев съобщи - обстановката няма да се промени фрапантно, даже да има нарастване в броя на гласуващите. Стойчев дефинира като прелестно възможния растеж с 10-15% на гласуващите, само че това съгласно него няма да се отрази съществено на резултатите.

Важно е обаче тук да отбележим, че резултатите отвън страната се различавата фрапантно от вота у нас. ГЕРБ завоюваха едвам 8.66% от гласовете и се подредиха като четвърта политическа мощ. За сметка на това първа беше групировката на Слави Трифонов с 30.75% поддръжка, следвана от " Демократична България " съгласно последните данни в уеб страницата на ЦИК. В този смисъл - повече гласуващи може да докара и до още разлики в процентите.

" Нека гласоподават всички тези, които са с българско съзнание. Ама можело да им повлияе на вота… И в България се въздейства на вота по избрани способи. Нашият интерес като нация е оптимален брой наши сънародници в чужбина да бъдат заинтригувани какво се случва у нас и да си обичат страната ", добави Стойчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР