Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков

...
Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков
Коментари Харесай

Нанков: София трябва да е част от голям район

Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на полемика за новото райониране на страната, представен от Българска телеграфна агенция.

Първият вид планува в страната да има пет региона от равнище 2 - Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен, включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Според втория вид регионите от равнище 2 ще бъдат четири. Министърът изрази персоналното си мнение, съгласно което този вид е най-обективен и най-вече се приближава до търсената дълготрайна резистентност. В Югозападния ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. Тракийско-Родопският регион ще обгръща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. В Черноморския регион ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен. Областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра ще образуват Дунавския регион.

Третият вид планува опазване на броя на регионите - шест, само че с изменен обсег. В Западния регион ще се включват областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северният централен регион ще обхване областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. В границите на Североизточния регион ще попадат областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточния регион ще включва областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южният централен регион ще обгръща областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вид област София-град ще бъде обособена в независим регион.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни на форума, че и трите разновидността би трябвало да се прегледат деликатно. Към момента, най-малко за нас, не е задоволително изяснено какви управнически ограничения и правила на финансиране произтичат от другите разновидности или по какъв метод ще се провеждат разноските, до момента в който за приходите има изясненост, разяснява Фандъкова и акцентира, че за столичната община е значимо България да има добре развити райони.

Столичният кмет означи още, че развиването на Югозападния район във типа, посочен в някои от разновидностите, дружно с общините от югозападната зона, би бил на първо четене допустим вид. Ние ще попаднем в регионите в преход, само че пък разноските ще се разпределят при по-малко и малко по-развити общини, разяснява Фандъкова.

Десислава Николова от Института за пазарна стопанска система уточни , че и в трите разновидността столицата и регионът към нея, съгласно първите два разновидността, е сложена в релативно по-неблагоприятна финансова позиция, по отношение на настоящето положение. От Института предложиха преди да се премине към избор на вид да се направи оценка за достъпа до запас за Югозападния регион и надлежно столицата в третия вид, която е независим регион при по този начин заложените параметри, т.е. при прекосяване или към регион в преход или към по-силно развъртян регион. От Института подсетиха, че столицата разчита за новите планове главно на кохезионната политика и на средствата по нея.

От там предложиха и четвърти вид на ново райониране на страната . Той планува разделяне на Западна България - като един огромен регион, Черноморски регион - Североизточен или Дунавски регион, и Тракийско-родопски регион. В Западния регион ще се включва и част от сегашната Северозападна България. Сред преимуществата на този вид беше изтъкнато на форума - запазването на статута на "по-слабо развити " за всички региони в страната, в това число и за този, който включва София. Този вид ще обезпечи по-сериозен достъп до кохезионни средства, в случай че те най-малко отчасти се запазят в настоящия си вид и географски се резервира естественото разделяне, считат от Института. От там показаха, че при този вид се дава късмет за по-бързо развиване на Северозападна България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР