Това заяви директорът на тол системата Георги ТемелковОчакваните приходи от

...
Това заяви директорът на тол системата Георги ТемелковОчакваните приходи от
Коментари Харесай

Очакваните приходи от пътни такси за 2023 година са около 800 милиона лева

Това съобщи шефът на тол системата Георги Темелков

Очакваните доходи от пътни такси за 2023 година са към 770-820 млн. лева, сподели шефът на тол системата Георги Темелков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че към 2/3 от общите доходи следва да се генерират от тежкотоварния трафик, каквито са практиките в Европейския съюз (ЕС).

От първи януари идната година е заложено понижение на винетките с към 10% и нарастване на тол ставките с 50%, добави Темелков по време на кръгла маса на тематика „ Две години тол система – плюсове и минуси. Ускоряване развиването и построяването на автомагистралите в България посредством публично-частно партньорство. Необходими промени в политиката на таксуване. “ Дискусията е под патронажа на служебния министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

Темелков изрази вяра, че през идващите години тол системата ще доближи доходи от един милиард лв. на година, каквито бяха и поръчките при нейното основаване.

Идеята на тол системата беше всяка стотинка от нея да бъде употребена за създаване на пътната мрежа, сподели инж. Иво Иванов - ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Той добави, че модернизирането и развиването на пътната инфраструктура през интервала 2014-2020 година е било мощно лимитирано в бюджета, който е бил в размер на 250 млн. лева

По разбор на Световната банка, с цел да достигнем 10% от ремонтите по републиканската пътна мрежа, е необходим бюджет от 1,5 милиарда лева - за рехабилитация, поддръжка и разчистване през зимата, съобщи Иванов. По думите му по този метод ще се избяга от внезапното утежняване на компрометираните настилки и ще е допустимо поддържането на пътната инфраструктура в едно положително положение. Към 2020-2022 година досега с парите, които са отпуснати, сме достигнали три % от разбора на Световната банка. Надяваме се 2023-2025 година при обезпечен бюджет от един милиард лв. да достигнем тези 10%, добави той.

Ситуацията в Европа и света доста бързо се трансформира и минава в доста тежка рецесия, счита Петър Мутафчиев - ръководител на УС на Форума за балкански превоз и инфраструктура. Като съществена причина за това той уточни войната в Украйна.

Приоритетите на българската страна също се трансформират. Инфлацията и повишаването на цените води до съществени обществени сривове, които би трябвало да бъдат поети от страната, добави Мутафчиев. Според него държавните управления се насочват към обществената политика, а това въздейства върху бизнеса.

„ Правителствата приказват от ден на ден за обособяване на средства за компенсиране на цените на горивата. Заради войната в Украйна българската страна си слага за цел да модернизира армията ни. По прогнози, в случай че всички тези планове се осъществят, дефицитът в бюджета ще е към 11 милиарда лева “, сподели той и добави, че това поражда въпроса дали ще останат средства да се влага в инфраструктура, и по-специално в пътната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР