Това става под въздействието на електромагнитно полеИзследователи от Технологичния университет

...
Това става под въздействието на електромагнитно полеИзследователи от Технологичния университет
Коментари Харесай

Учени топят злато при стайна температура

Това става под въздействието на електромагнитно поле

Изследователи от Технологичния университет Чалмърс откриха, че електромагнитното поле може да разтопи злато при стайна температура

Топенето на златото нормално изисква температури над 1064°C, само че екип от откриватели неотдавна откри метод да топи скъпия метал при… стайна температура! Това е допустимо благодарение на електрическо поле и електронен микроскоп.

Въпреки че всички сме осведомени с явлението размразяване, множеството от нас в действителност не познават физиката зад този развой. По създание, когато нещо се топи, връзките сред молекулите се разпадат и молекулите стартират да се движат свободно. Те минават, да вземем за пример, от добре подредената конструкция на кубчето лед към по-малко подреденото положение на безформената локва вода.

Обичайно тази смяна се реализира посредством топлота, която дава нужната сила за скъсване на връзките. Тя обаче не е единствена. Подобна роля играе и налягането. Експериментите с тези условия са разрешили на учените да създадат ред непредвидени неща, като да замразят вода при температури, които са много над нормалната й точка на шупване.

В новото си изследване откривателите от Технологичния университет Чалмърс намесили още един фактор: електромагнитното поле поле. Екипът сложил дребен пай злато под електронен микроскоп и го следил при най-високото равнище на нарастване. После постепенно нараснали силата на електрическото поле, с цел да видят по какъв начин реагират златните атоми.



Учените открили, че електрическото поле е възбудило атомите в най-горните пластове на златото. Това ги предиздвикало да се освободят от по-голямата „ буца “, което всъщност значи, че полето разтапя материала при стайна температура. Промяната е обратима, защото изключването на електрическото поле разрешило на златото да се втвърди още веднъж.
още по тематиката
„ Бях в действителност замаян от откритието “, споделя Лудвиг де Кноп, първи създател на проучването. „ Това е неизмеримо събитие и ни дава нови, фундаментални познания за златото “, представен от newatlas.com.

Екипът не е изцяло сигурен по какъв начин работи техниката за разтопяване на златото при стайна температура и учените имат намерение да изследват този развой в бъдеще. Това може да отключи нови и значими техники и приложения.

„ Тъй като можем да направляваме и променяме свойствата на повърхностните атомни пластове, това отваря пътя към редица разнообразни приложения “, споделя Ева Олсон, съавтор на проучването, оповестено в списание Physical Review Materials. „ Например, технологията може да бъде употребена за разнообразни типове датчици, катализатори и транзистори “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР