Това се случва в навечерието на търга за 5G честотиHuawei

...
Това се случва в навечерието на търга за 5G честотиHuawei
Коментари Харесай

Чехия се включи в атаката срещу Huawei

Това се случва в навечерието на търга за 5G честоти

Huawei ще би трябвало да оборва съмнения за шпионаж и пред чешките управляващи (илюстрация: CC0 Public Domain)

Чешки ят регулатор на кибер пространството предизвести телеком операторите в страната да не употребяват програмен продукт или хардуер от китайките производители Huawei и ZTE, защото съставлява ли опасност за сигурността, заяви Ройтерс.

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно съоръжение в света, е подложен на натоварен надзор от Запада, поради връзките си с китайското държавно управление – има съмнения, че неговото съоръжение може да се бъде употребявано от Пекин за шпионаж. Компанията неведнъж отхвърли сходни изказвания.

Законите на Китай изискват частните компании да сътрудничат на разследващите служби, заради което въвеждането на техниката им в основни държавни системи може да съставлява опасност, разяснява Душан Навратил, шеф на Националната организация за кибернетична и осведомителна сигурност (NCISA).

Системните админи на сериозна осведомителна инфраструктура, без значение дали в държавния или частния бранш, би трябвало да подхващат „ съответни ограничения ” против опасността, съобщи Навратил.
още по тематиката
Чешкото държавно ведомство добави, че предупредителното уведомление се основава на негови констатации и такива на съдружниците.

В отговор представител на Huawei изрично отхвърли всяко съмнение, че компанията съставлява опасност за националната сигурност и прикани NCISA да даде доказателства, вместо да потъпква репутацията й без никакво съображение.

Киберсигурността постоянно е била главен приоритет на Huawei и компанията е благонадежден сътрудник за всички съществени телекоми в Чехия, сподели още представителят на китайския колос.

Няма никакви закони или разпореждания в Китай, които да принудят Huawei или друга компания да конфигурира наложителни „ задни малки врати ”, добави представителят, визирайки предизвестията на Съединени американски щати, че мрежовите устройства на Huawei могат да съдържат „ бекдор ”-и, които биха разрешили на китайските шпиони да обхванат в сериозна мрежова инфраструктура.

По думите на представителя на Huawei, компанията в никакъв случай не е получавала такова искане от никое държавно управление и в никакъв случай не би се съгласила с него. Другата атакувана компания, ZTE, не е коментирала публично случая.

Някои телеком оператори към този момент са тествали 5G в Чехия, а капиталовата група PPF, която е притежател на водещия снабдител на инфраструктура CETIN, подписа меморандум за съгласие с Huawei в областта на мрежите от пето потомство. Търгът за 5G честоти е плануван за 2019 година.

Американските служби упорстват също Deutsche Telekom, мажоритарният притежател на T-Mobile US, да спре потреблението на съоръжение на Huawei.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР