Това съобщава медията Вот Так“, която разговаря с пострадали от

...
Това съобщава медията Вот Так“, която разговаря с пострадали от
Коментари Харесай

„Враговете са навсякъде, враговете са сред нас“. Защо в Русия доносите процъфтяват?

Това оповестява медията „ Вот Так “, която беседва с потърпевши от доноси и с специалист за възраждането на явлението доносничене от времето на сталиновите времена и Съюз на съветските социалистически републики. През 2022 година съгласно Роскомнадзор руснаците са изпратили към 284 000 тъжби до ведомството, което е с 26,5% повече от миналата година.

 

Най-често жителите заклеймявали " подправени вести " за войната, хвалят се от ведомството. Пикът на доносите бил през март, когато Владимир Путин прикани за идентифициране на „ националните предатели “ и съобщи, че съветският народ „ постоянно ще може да разграничи същинските патриоти от боклука “. Практиката на клеветничене обаче не се върнала в постсъветска Русия на 24 февруари 2022 година

 

Както отбелязва антропологът Александра Архипова, сигнализирането за „ нередности “ се предизвиква интензивно от управляващите от 2017 година като част от битката против погрешно разискване на Ковид-19. Невъзможно е надеждно да се реши какъв брой наказателни каузи са формирани по донос за съперници на войната против Украйна.

 

Хиляди са. В множеството случаи не се показва по какъв начин служителите на реда са научили какво е говорило обещано лице и за какво са решили да го ревизират. Правозащитници пресметнаха, че доникъде на лятото 110 каузи за " дискредитация " на армията от 1303 са формирани след донос. „ След началото на войната се появиха доста законодателни принадлежности за надзор и хората по-често, откакто са чули диалог за войната не в позитивен подтекст, се обаждат в полицията или се оплакват на правоприлагащите органи.

 

Съветските доноси въпреки всичко се разграничават от сегашните, счита политическият коментатор Борис Грозовски. Според него в съветското общество нараства броят на хората, които са въодушевени от войната и се стремят да създадат това, което зависи от тях, с цел да приближат успеха. „ Може да се допусна, че някои от изобличенията са въодушевени от това откровено предпочитание “, счита политологът. Въпреки че актуалните доноси са сходни на руските, сред тях има разлика: през днешния ден доносите не са обвързване на жителите, както е било през 30-те години, да вземем за пример. Сега са доброволни.

 

Съветското държавно управление, съгласно Грозовски, се е стремило да сътвори атмосфера на нервност и параноя в обществото: „ Враговете са на всички места, те са измежду нас, те са отговорни за всички бедствия и несгоди, които се случват в близост, и обвързване на всеки е да бъде внимателен, да разпознава подлите измами на врагове в непосредствена непосредственост до него и да дава информация за тях на способените органи. Междувременно в Русия политическата система, за разлика от сталинската, е ориентирана към максимизиране на политическото присъединяване на жителите в политиката.

Един от първите обвинени по „ подправено “ дело за съветската войска е художничката от Санкт Петербург Саша Скочиленко.

 

През април 2022 година тя била наказана за разлепени листовки срещу войната. В полицията дотичала да заяви за „ закононарушението “ 72-годишна съседка. А мотив за листовките бил въздушният удар на съветски самолети против художествено учебно заведение, в което се укривали мирни поданици на Мариупол. По време на делото пенсионерката декларирала, че тя не има вяра съветски военни да създадат нещо неприятно в Украйна и че художничката лъже. Точка.

 

През юни същата година 54-годишният гражданин на Санкт Петербург Олег Белоусов беше задържан за " подправени вести " за армията. Той попаднал в съда поради негов прочут, който не харесал трудове на Белоусов в мрежата. Доносчикът декларирал пред публицисти, че не има вяра на слуховете какво се е случило в украинското градче Буча. „ Няма по какъв начин да има грабежи и изнасилвания. Мъжът допълнил, че оказва помощ на военните и е сигурен, че украинците имат биологично оръжие, че пускат против съветската войска инфектирани комари и прочие.

 

През юли гражданин на Московска област наклеветил брачната половинка си украинка, защото тя „ показва антируски настроения “ във връзка с войната и настройва детето им против съветските управляващи. То, детето, говорило сходни неща в детската градина. Съпругата е наказана.

 

През същия месец Руският софтуерен университет изключи второкурсник, 23-годишния Владислав Иголински, поради антивоенна профилна фотография в обществените мрежи. Той даже бил жигосан от управлението. Този, който ме рапортува и наклевети е от Луганск. Оттам докараха някакви хора, които получиха доста облаги, единствено тъй като обявиха, че боготворят Путин, - коментирал пред публицисти студентът Иголински.

 

Всъщност до това се свежда претекстът на доносничеството – да се заявиш като лоялен на властта в Кремъл.

 

Альона Лобанкова

(Със съкращения от „ Вот Так “)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР