Това предаде Ройтерс, като се позовава на изявление на американския

...
Това предаде Ройтерс, като се позовава на изявление на американския
Коментари Харесай

Блинкън увери по телефона сваления президент на Нигер, че ще опита да го върне на власт

Това съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на американския Държавен департамент.

Според изказването Блинкън е разговарял също и с френската министърка по въпросите на Европа и външните работи Катрин Колона по отношение на напъните за възобновяване на конституционния ред в Нигер, заяви ведомството.

Какво е съотношението на непознатите военни сили в Нигер? Отговор на този въпрос дава информация на организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Нигер е основен съдружник на западните страни в битката против ислямистките бунтовници в полупустинния район Сахел в Западна Африка. Броят на непознатите войски в държавата се усили през последните две години след превратите в прилежащите Мали и Буркина Фасо, които утежниха връзките сред страните и техните западни съдружници.

Франция

Франция разполага с сред 1000 и 1500 военнослужещи в Нигер, които разполагат въздушна поддръжка от безпилотни летателни апарати и военни самолети. В продължение на десетилетие Франция разполагаше с войски за битка с бунтовниците в Западна Африка, само че се насочи към Нигер, където базира по-голямата част от силите си след превратите в прилежащите Мали и Буркина Фасо, надлежно през 2021 година и 2022 година

Франция твърди, че ролята на нейните войски е само да поддържат армията на Нигер, когато локалните сили вземат решение за интервенции в граничните региони, свързващи Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Съединените щати

В Нигер, където американските военни разполагат с две бази, има към 1100 американски военнослужещи. През 2017 година държавното управление на Нигер утвърди потреблението на въоръжени американски безпилотни летателни апарати за нанасяне на удари по бойци.

Не е ясно обаче каква сума са отпуснали Съединени американски щати като помощ в региона на сигурността. През 2021 година посолството на Съединени американски щати в Ниамей съобщи, че от 2012 година насам Пентагонът и Държавният департамент са дали на Нигер над 500 милиона $ за съоръжение и образование.

Италия

По данни на министерството на защитата на Италия в Нигер има към 300 италиански бойци.

Европейски съюз

Европейският съюз разполага с 50-100 военнослужещи на тригодишна задача за военно образование, която блокът провежда в Нигер през декември, с цел да помогне на страната да усъвършенства логистиката и инфраструктурата си. През април Германия съобщи, че ще изпрати до 60 военнослужещи за задачата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР