Това каза за ФрогНюз психолоът Елена Димитрова.Тенденцията, която аз забелязвам

...
Това каза за ФрогНюз психолоът Елена Димитрова.Тенденцията, която аз забелязвам
Коментари Харесай

Психологът Елена Димитрова за Фрог: През януари хората често изпадат в депресия, но има как да се измъкнат...

Това сподели за ФрогНюз психолоът Елена Димитрова.

" Тенденцията, която аз виждам е, че откакто изминат едни празници, които имат повече интеракция със фамилията, каквито са Коледа и Великден, нормално се следи много повече раздразнителност. Това се случва тъй като споделяме с хора, с които не живеем непрекъснато, а това от време на време вади остарели рани, неизказани думи или пък казани, само че по не добър метод. Отзвукът се получава тъкмо след празниците. ", изясни тя.

.

" Освен това, изпращайки старата  година и поставяйки начало на новата, ние сътворяваме упования. Идва моментът, в който новогодишните обещания, които сме си дали, не можем да ги изпълняваме, без значение дали са свързани с ограничение на сладки храни, цигари, алкохол или проекти да посещаваме всеки ден фитнеса. "

.

" Още откакто минат 10-20 дни този възторг стартира да се изпарява, изключително в случай че сме гребали с черпака, доста сме се надценили по отношение на това, което желаеме да реализираме. ", сподели психологът.

" От една страна имаме потребността да сложим някакви нови начала. Имаме концепцията, че откакто свършва новата година, това е един натурален разделител сред остарялото и новото и един тип новото ще пристигна като с вълшебна пръчка. Имаме нереалистични упования за себе си и нещо като не стане и не сработи, ние вместо да осъзнаем какво в действителност желаеме, да се опитаме да го разделим на по дребни цели, дребни крачици към това, което желаеме да създадем, по-скоро бързаме да се почувстваме провалени, като хора, които не стават за нищо и влизаме в тъй наречените автосаботаж: “ И без друго не ставаме за нищо, и без друго наруших диетата, като го изядох този бонбон, хайде в този момент да изям и саралията ”, добави психологът.

.

" За да избегнем депресивните положения би трябвало да бъдем малко по-емпатични към себе си. Това, че не сме съумели да случим огромната смяна просто с една засилка и с един колосален скок, не значи не сме в положение поредно, систематично и с явен фокус да реализираме задачите, които сме си сложили. "

" Най-важно е да дадем изясненост на нашите цели, какви са те, да ги преживеем в главата си и да си представим какво би било в случай че сме постигнали тези цели. Оттам нататък би трябвало да си дадем сметка каква ще първата ни стъпка и по кое време би трябвало да създадем тази първа стъпка, в случай че може още през днешния ден. "

.

" Иначе колкото повече физическа интензивност има, която е приятна за нас, да вземем за пример разходки в парка или измежду природата нищо, че е студено, толкоз повече поддържаме тялото да излезе на страната на живота, да излезе от депресивността, от тази минорност на настроението. "

" Януари е по-тежък месец от психическа позиция и по тази причина, че няма задоволително слънце, зимата е почнала от дълго време, празниците са отминали. "

" Колкото повече имаме слънчева светлина, доколкото е допустимо, колкото по-здравословна е диетата ни, повече смях, положителни прекарвания, достоверно, надълбоко свързване с хората, на които държим, на нашите другари, толкоз по-възможно е да се измъкнем от лапите на неприятното въодушевление ", акцентира Димитрова.

.

" Другото, което е особено за живота по принцип е, че има пикове и спадове. Когато сме в едно еуфорично положение, което е предпразнично, купуваме дарове, украси, обикновено е този пик на страсти да се изрази в противоположната канара. "

Когато имаме пик на страстта е обикновено по-късно да имаме спад и това е опит на системата да се отрегулира. Защото “позитум ”, не значи наложително позитивно, значи да възприемаме живота в неговата целокупност, в това туптене сред плюса и минуса. Въпросът е какъв брой дълго оставаме в минуса и какъв брой надолу е този минус, т.е. би трябвало да се научим да отрегулираме личните си страсти, преди те да задълбаят по този начин, че да имаме потребност от помощ, някой да ни измъква от тези положения. ", изясни психологът.

 

Елена е треньор и съветник по личностно развиване и е сертифицирана за провеждне на първична терапия за лечение на детски контузии (Primal therapy – Dr. Arthur Janov).  Посещавала е група за персонален опит и лечебно израстване в неорайхианския лечебен модел, a понастоящем се образова в модалността на Гещалт лечението.

 

Създател е на уебсайт за поддръжка и помощ на двойки с репродуктивни проблеми https://mechtazabebe. com/, водещ е на тренинги и семинари и на самостоятелни психични съвещания.

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР