Това е споразумението, сега ме подкрепете. Така е озаглавена статията

...
Това е споразумението, сега ме подкрепете. Така е озаглавена статията
Коментари Харесай

Вестник: Сделката за Брекзит роди бунт срещу премиера Тереза Мей

Това е съглашението, в този момент ме подкрепете. Така е озаглавена публикацията на "Гардиън " във връзка със свиканото за през днешния ден от английския министър председател Тереза Мей изключително съвещание на държавното управление след постигнатото проектоспоразумение за Брекзит - съвещание, за което изданието отбелязва, че ще бъде кулминационната точка на договарянията, траяли месеци наред.

Според изтекли нощес и представени от "Гардиън " сведения за съществени моменти от плана, той планува защитен механизъм по митническия въпрос, който ще важи за цяла Англия, като Обединеното кралство е приело да бъде формирана самостоятелна арбитражна комисия, която да се произнесе по кое време механизмът към този момент да отпадне. Комисията ще се състои от еднакъв брой английски и европейски представители.

През юли 2019 година се планува да бъде изработен обзор на обстановката, прибавят източници в Брюксел, т.е. преди приключването на преходния интервал след Брекзит. Тогава ще бъде преценено дали Обединеното кралство е готово за съглашение за свободна търговия. Източници от "Даунинг стрийт " 10 твърдят, че Северна Ирландия (Ълстър) няма да бъде третирана по друг метод в митническо отношение спрямо останалата част от страната, само че съгласно източници в Брюксел Северна Ирландия щяла да има специфичен статут в защитния механизъм за митниците и единния европейски пазар.

"Индипендънт " отбелязва, че незабавно откакто бе обявено, че има проектоспоразумение, против английския министър председател са се надигнали последователите на Брекзита и нейните сътрудници от северноирландската Демократическа юнионистка партия, които са заплашили, че ще го блокират в Народното събрание. Вестникът разяснява, че Мей се готви за конфликт по тематиката. "Индипендънт " добавя, че в случай че английският кабинет утвърди през днешния ден проектоспоразумението, това ще разреши Брюксел да свика изключителна среща на върха за сключване на съглашението в края на този месец.

"Ню Йорк таймс " отбелязва, че в най-лошия случай, в случай че английски министри решат да не поддържат плана, или той бъде намерено отритнат, може да възникне опасност за премиерския пост на Мей.

"Вашингтон пост " написа, че даже в случай че съглашението бъде утвърдено от европейските водачи, не е ясно каква ще е ориста му в английския парламент. Изданието цитира и английския "Дейли телеграф ", който показва, че през днешния ден в действителност може да има две съвещания на държавното управление: едното за показване на съглашението, а на другото то или да бъде признато, или отхвърлено ".

"Видяхме бял пушек ", написа в заглавие немският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг ", като цитира ръководителя на групата на Европейската национална партия в Европейския парламент и неин водещ претендент за европейските избори Манфред Вебер и отбелязва, че в договарянията по излизането на Англия е реализиран значим пробив. "Да, видяхме бял пушек. Имаме позитивни сигнали, че след седмици и месеци на мъчителни диспути най-сетне се стига до съглашение ", е споделил той нощес пред немската социална телевизия АРД. По думите му има сделка за временен интервал, по време на който да бъдат предотвратени негативите за стопанската система и жителите на Европейски Съюз, изяснява политикът от немската партия Християнсоциален съюз. Той самият не е взел участие в договарянията. ФАЦ отбелязва, че Вебер е приветствал проектоспоразумението, само че някогашният английски министър на външните работи Борис Джонсън го е разкритикувал остро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР