Това е история за една от емблематичните къщи на София,

...
Това е история за една от емблематичните къщи на София,
Коментари Харесай

Последни мигове. Хубавата къща на ъгъла, която вече я няма

Това е история за една от емблематичните къщи на София, която беше съборена. Всички са възмутени, а никой не е отговорен. Същата орис обаче заплашва още стотици къщи.

На 9 февруари 2022 година София се разсъни друга. Ден по-рано стартира събарянето на къщата на ул. "Велико Търново " 32 и в остарялата част на столицата зейна дупка. И в случай че това е методът градът да не старее, то историческата му стойност надали пораства.

“Това е тежка загуба за София ”, споделя изкуствоведът Васил Маринов. Той е съосновател на групата “Български архитектурен модернизъм ”, която се занимава с проучването и популяризирането навръх този благороден жанр в архитектурата, обхванал София и други огромни градове в интервала сред двете международни войни.

“Причината е, че доста малко здания има останали от този интервал в толкоз положително положение, най-малко като екстериор. Тя беше съвършено непокътната – без надстройки, без пристройки, с истинската дограма даже ”, споделя той в изявление за Свободна Европа.

Стойността на къщата е безспорна и съгласно арх. Петър Петров, шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН).
 На ул.
“Една такава постройка е очевидец, който споделя за нашето архитектурно минало, за нашата просвета, за нашите естетически визии, за обществото, което е обитавало града преди години ”, споделя Петров в ефира на Българска национална телевизия.

Всъщност измененията от последния век не пропущат да оставят следи в границите на този един парцел.
Къщата на ул. "Велико Търново " 32
Първите сведения за мястото са от преди тъкмо 100 години, демонстрира Имотният указател. А къщата, във типа, в който я помни градът, е приключена към 1935 година

Изкуствоведът Васил Маринов приказва за нея с удивление. Описва какъв брой добре е била изпълнена тя в духа на 30-те години. Обръща внимание на “ъгловите решения на прозорците, лентовидното остъкляване на стълбището ”. Натъжен е, че всички архитектурни качества на постройката не са задоволителна причина близо век след нейното изграждане, тя да бъде реставрирана.

По време на комунистическото ръководство (1946 - 1989) парцелът е национализиран, а след демократичните промени през 90-те години е реституиран. Тоест първо страната е лишила собствеността му, а по-късно я е възстановила на първичните притежатели. Но не в цялостен размер - старите притежатели получават 77 на 100 от парцела. Останалите остават благосъстоятелност на страната посредством Агенция за дипломатически парцели (АДИС).

За новите остарели притежатели знаем малко. Родени са в София - единият през 1923, другият през 1932 година. Когато получават парцела след измененията, към този момент са немски жители, написа в обява на " ".
 Къщата на ул.
В историята на къщата има и още два основни момента. През 1978 година тя е оповестена за архитектурен монумент. През 1993 година обаче е изключена от този лист дружно с още 30 здания.
Новият притежател
До 2014 година къщата се отдава чартърен първо на индонезийското посолство, а по-късно на хърватското. Междувременно в собствеността на парцела настъпват промени.

Той е добит, първо отчасти, а по-късно напълно, от компанията “Арко Асетс риалти ” ЕООД. Тя е благосъстоятелност на Мартин Макариев, който е брачен партньор на дъщерята на Петър Младенов . Младенов е един от най-приближените хора на комунистическия водач Тодор Живков, описван като най-дългогодишния външен министър на България, заемал поста 18 години - от 1971 година до 1989 година Той за малко поема и поста на държавен глава след отстраняването на Тодор Живков.
През 2009 година Макариев купува от притежателите 77% от парцела. Тогава те са към този момент на 86 и 77 години.
През 2009 година компанията на Макариев купува от притежателите това, което те имат - 77% от парцела. Тогава притежателите са към този момент на 86 и 77 години. По данни на "Дневник " компанията придобива 132 кв.м. от къщата в центъра на София с данъчна оценка от близо 180 000 лева посредством подмяна. Този парцел е сменен за полумасивна къща от 40 кв.м и с данъчна оценка от 1057 лева в русенското село Кошов, демонстрират данните в Имотния указател.

Пет години по-късно “Арко Асетс риалти ” купува и останалите 23% от страната, т.е. от Агенцията за дипломатически парцели ( АДИС ), която е част от структурата на Министерството на външните работи. Хърватското посолство напуща постройката, а тя запустява.
Събарянето
Така стигаме до 2018 година, когато новият притежател инициира смяна в Подробния организационен проект (ПУП), която минава през Направление Архитектура и Градоустройство (НАГ) на Столичната община и е утвърдена от основния проектант на София Здравко Здравков .

Подробен устройствен план е оня документ, който споделя какво може да се строи върху един парцел. В този случай промененият Подробен устройствен план позволява построяването на нова 6-етажна постройка. Старата къща обаче пречи на тези проекти.
 Последният жител на постройката, за който знаем, е посолството на Хърватия.
“Вече в градоустройството се споделя, че на това място тази постройка нито може да се уголемява, нито може да се надстроява. Тя може да се употребява във типа, в който е. И когато се бутне, към този момент новата постройка би трябвало да дава отговор на новите параметри, които са заложени за 6-етажна постройка ”, изяснява кметът на регион “Оборище ”, където се намира къщата, Николай Александров пред Свободна Европа.

Няколко души виждат измененията в ПУП-а и вършат два опита да им се опълчват. Съседът инж. Огнян Винаров подава писмо до Столичната община и Националния институт за недвижимо културно завещание ( НИНКН ).

Те стартират произвеждане за оценка на парцела, само че няма данни по какъв начин е приключило то.
 Разрушаването на постройката стартира при започване на февруари 2022 година
През 2018 година заповедта на основния проектант е обжалвана в Административния съд София-град и във Върховния административен съд, само че безрезултатно. След като постройката към този момент няма статут на монумент на културата, няма на какво съображение тя да бъде предпазена.
Всеки човек може да си разполага с неговата частна благосъстоятелност както откри за добре.Николай Александров, кмет на регион "Оборище "
“Това е частна благосъстоятелност. Всеки човек може да си разполага с неговата частна благосъстоятелност както откри за добре, в случай че към нея няма някакво изискване, в случай че тя не попада под никакъв режим ”, разяснява Александров.

През декември 2020 година заповедта на основния проектант Здравков за променения Подробен устройствен план влиза в действие, а тъкмо година по-късно притежателите внасят съобщение, че постройката ще бъде отстранена.

В началото на тази година импортираните от тях планове План за сигурност и здраве (ПБЗ) и План за ръководство на строителните боклуци (ПУСО) са утвърдени в регион “Оборище ”.

Така всички законови и административни условия са изпълнени и разрушаването на парцела може да стартира.

“СБОГОМ, ” написва Маринов във фейсбук страницата “Български архитектурен модернизъм ”, когато на 8 февруари 2022 година стартира разрушаването на къщата.

“1935 - 2022

Последни мигове от живота на къщата на ул. "Велико Търново " N 32 в София ”, продължава постът, който имитира некролог. Но става дума за постройка на 87 години.
След дъжд качулка
С всеки удар на машините по тухления покрив се усилват и постовете в обществените мрежи на възмутени поданици на София, които подлагат на критика събарянето на остарялата къща. Въпреки че през последните 5 години притежателят не е крил желанията си към парцела и е извършил всички законови условия без да бърза, институциите стартират да трансферират виновност една на друга за протичащото се.

На 9 февруари, ден откакто събарянето е почнало, в общината е получено писмо от шефа на НИНКН арх. Петър Петров, че институтът прави заключителна оценка на къщата. От своя страна основният проектант на София арх. Здравко Здравков разпорежда инспекция на издадените документи от регион "Оборище ".
 Само за няколко дни къщата е разрушена.
На 10 февруари разрушаването влиза в третия си ден, а от парцела са останали основата на оградата, дворната врата и доста прахуляк. В регион "Оборище " получават препратено писмо от арх. Здравков до арх. Петров, че ще внесе искане до министъра на културата да се върне статутът на постройката като недвижима културна полезност.

На една от стените на къщата пък е залепено напътствие за прекъсване на строителната активност от общинарите. Голяма част от постройка към този момент е съборена, заради което закъснялото напътствие няма никакво възпиращо деяние.
Такава орис заплашва още стотици къщи
В България има над 18 000 обекта с историческа стойност, които обаче не са оповестени за част от недвижимото културно завещание и не са в режим на запазване, оповестяват от НИНКН.

“Това ще се случи с още доста здания. Вече има съгласувани процедури за доста други здания в България, в това число и в София. Това ще се случва занапред и ние ще бъдем очевидци на същите такива процеси и митинги на жители ”, споделя по Българска национална телевизия шефът на института арх. Петров.

По думите му съществуващият закон за недвижимото културно завещание изисква всяка постройка да бъде изследвана и разказана от специалисти, преди да бъде вкарана в режим на запазване. Затова обаче трябват време, пари и чиновници, с които НИНКН не разполага.

“Години наред институтът разполага с 10 души и шефа – 11, които би трябвало да извършат тази активност за 18 000 обекта ”, споделя той.
 Снимката е от 16 февуари 2022 година, когато събарянето е съвсем завършило.
Другият аспект на казуса е, че притежателите на парцели от историческо значение би трябвало по някакъв метод да бъдат подкрепени за това да ги запазят и поддържат. За тях е по-изгодно да построят нови здания.

“Сега жителите излизат и споделят – "Г-н кмете, доста Ви е елементарно на Вас! Поставяте ни едни условия, само че не ни питате по какъв начин да се устояваме, по какъв начин да придобием по-голям финансов интерес от този парцел, който притежаваме. Защо ни се бъркате? ”, споделя районният кмет Николай Александров.

И двамата са съгласни за едно. Ако не се създадат законодателни промени, свързани със Закона за недвижимото културно завещание, не се актуализира описът на недвижимите културни полезности, не се усили щатът на института, чиято работа е да пази тези здания, те са обречени на ориста на къщата от ул. "Велико Търново ".

“Ако това не се оправи, ние в действителност не можем да опазим наследството си ”, споделя арх. Петров.
 Къщите на модернизма. Кои са хората, които ги вадят на показ  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР