Тоскана е известна не само с прекрасното си вино, но

...
Тоскана е известна не само с прекрасното си вино, но
Коментари Харесай

Вкусни десерти от слънчева Тоскана

Тоскана е известна освен с прелестното си вино, само че също по този начин и с вкусните си десерти. Характерен за Тоскана десерт е Дзукото – това е торта във тип на купол.

Необходими артикули за тестото: 5 яйца, 120 грама пудра захар, 1 ванилия, 50 грама нишесте, 50 грама брашно.

За крема: 200 грама естествен шоколад, 50 грама обелени бадеми, 50 грама шам фъстък, 50 грама подготвени целувки, 100 мл течна сметана, 900 грама заквасена сметана, 50 грама пудра захар.

Необходими са още 20 мл коняк, 20 мл Амарето, 100 грама шоколадова глазура, пудра захар за поръсване и масло за намазване на оризова хартия.

Начин на подготвяне: Фурната се загрява до 175 градуса. Белтъците се разрушават на сняг. Към тях се прибавят разрушените с пудрата захар и ванилията жълтъци. Брашното и нишестето се смесват с яйцата.

На дъното на тавата се поставя хартия за печене. Тестото се излива и се пече 15 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Приготвя се дълбока купа и се изрязва кръг от изпеченото тесто, с цел да се покрие дъното на купата.

Купата се постила с намазана с масло оризова хартия или хартия за печене. Кръгът се поставя на дъното на купата. От тестото се изрязват линии, с цел да се покрият стените на купата. Конякът и Амаретото се смесват и с капкомер се поръсват частите печено тесто.

Половината шоколад се настъргва на едро, останалият шоколад се разтопява със 100 мл течна сметана на водна баня. Бадемите и шам фъстъкът се нарязват на едро, запържват се на изсъхнал тиган. Целувките се чупят.

Заквасената сметана се разрушава с 50 грама пудра захар до пяна. Добавя се настърганият шоколад и ядките. В половината от битата сметана се прибавят целувките, в другата – охладеният течен шоколад. Сметаната с целувки се употребява за намазване на тестото и се оставя за 20 минути в ледник.

 Паnфорте

Средата на купата се цялостни със сметаната с шоколад, покрива се с останалите части тесто и се оставя за 6 часа в хладилника, като на два пъти се вади и се поставя за по 20 минути във фризера. Готовата торта се поръсва с пудра захар и се полива с шоколадова глазура.

Друг апетитен десерт от Тоскана е Панфорте ди Сиена.

Необходими артикули: 100 грама белени бадеми, 100 грама белен шам фъстък, 100 грама орехи, 150 грама сушени смокини, 150 грама разнообразни захаросани плодове, 150 грама пудра захар, 100 грама мед, половин чаена лъжичка канела, щипка джинджифил, щипка индийско орехче, щипка кориандър, 2 супени лъжици брашно, масло за намазване на формата, пудра захар и канела за поръсване.

Начин на подготвяне: Бадемите, орехите и шам фъстъкът се нарязват на едро и се запържват на изсъхнал тиган. Смесват се със сушените смокини и захаросаните плодове, нарязани на ситно. Добавят се всички подправки и се разбърква. Пудрата захар и медът се бъркат и се нагряват на водна баня. Свалят се от огъня и се охлаждат.

Фурната се нагрява до 150 градуса. Медът се смесва с ядките, прибавя се брашното. Тава се постила с хартия за печене, маже се малко масло и се излива тестото. Височината на тестото е 2 сантиметра. Пече се половин час. След като изстине, се маха хартията, поръсва се с пудра захар и с канела.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР