Топлофикациите няма да усетят веднага намаляването на цената на газа.

...
Топлофикациите няма да усетят веднага намаляването на цената на газа.
Коментари Харесай

В началото на 2023 година ще има спад в цените на топлото

„ Топлофикациите няма да усетят незабавно намаляването на цената на газа. След рухването на цената на газа няма да забележим рухване на цените на продуктите в магазините. Това в никакъв случай не се случва. Наричаме го „ неподвижен търговски интерес “. Ефектът ще е понижаване на инфлацията. Цената на природния газ през ноември предходната година беше 93 лв., а в този момент е 123 лв., т.е имаме 40% растеж “, сподели по Би Ти Ви енергийният специалист Иван Хиновски.

„ От цивилизованите способи за отопление е посредством инверторни климатици. Дървата и въглищата също, само че са свързани с повече старания. Топлофикациите също са в първите три преференциални модела “, изясни енергийният специалист.

„ Имаме засищане на пазара на полутечен природен газ. Такива големи количества се оферират и се строят терминали, че чакам стабилизиране след Нова година. След Нова година чакам политическо понижаване на цената на топлинната сила в София “, добави той.

„ Ако има преразглеждане на цената на топлинната сила, ще е от 1 януари, само че би трябвало да се има поради, че КЕВР задържа цената изкуствено ниска. Не имам вяра скоро да има сензитивна смяна. Задълженията там са толкоз огромни, че цените в този момент не са задоволителни, с цел да покрият разноските на сдруженията “, разяснява и специалистът Мартин Владимиров.

Той означи, че есента е топла, не е почнал отоплителният сезон, а газохранилищата са запълнени. Въпреки това чака повишаване на цените през първото тримесечие на 2023 година поради неналичието на съветските доставки.

„ България е в неповторима позиция, тъй като една трета от газа идва от Азербайджан по цени, които са петролно индексирани, а той се търгува на по-ниски цени. Българската промишленост е доста конкурентноспособна, а облагите са огромни. Всякакви нервности за банкрути са пресилени “.

Според него през тази зима Европа ще успее да се оправи, само че напомни, че доникъде на годината страните от Европейски Съюз са запълвали хранилищата си с съветски газ.

„ Дългосрочното решение е намаляването на потреблението на природен газ. В цяла Европа тече развой по електрификация “, подчерта е Владимиров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР