Топли плажове, спокойствие, ваканционна атмосфера -тропическият рай Бали има какво

...
Топли плажове, спокойствие, ваканционна атмосфера -тропическият рай Бали има какво
Коментари Харесай

Бали започва да губи търпение към руските и украинските туристи

Топли плажове, успокоение, ваканционна атмосфера -тропическият парадайс Бали има какво да предложи на всеки екскурзиант, да не приказваме за хора, които бягат от зона на боен спор.

Затова не е изненада, че след съветската инвазия в Украйна през февруари предходната година, най-известният остров в Индонезия се трансформира в магнит за хиляди руснаци и украинци, които желаят да избягат от ужасите на войната, написа CNN.

Около 58 000 руснаци са посетили острова през 2022 година, а съгласно индонезийското държавно управление единствено през януари 2023 година са пристигнали още 22 500 души, което ги прави втората по величина група туристи след австралийците. Към техния брой се прибавят и над 7000 украинци, пристигнали през 2022 година, и към 2500 през първия месец на тази година.

По всичко обаче наподобява, че идиличният интервал за тази група туристи е към края си. Тази седмица балийските управляващи приканиха за преустановяване на индонезийската политика за издаване на визи при идване на жители на Русия и Украйна, като се позоваха на поредност от произшествия, свързани с неприятно държание и гости, които са просрочили визите си, само че работят нелегално като фризьори, неоторизирани екскурзоводи и таксиметрови водачи. Този ход беше посрещнат с паника от доста украинци на острова, които настояват, че множеството от случаите са свързани с руснаци и че те са незаслужено упрекнати в същото.

" Когато получаваме известия за чужденец, който се държи неприятно, съвсем постоянно става въпрос за руснак ", споделя пред CNN локален полицейски чиновник в град Кута, който отхвърля да бъде разпознат заради чувствителността на тематиката. " Чужденците идват в Бали, само че се държат по този начин, като че ли са над закона. Това постоянно е било по този начин и най-сетне би трябвало да спре ", добавя той.

Проблемното държание на туристите е мъчителна тематика в Бали, където чужденци от разнообразни националности постоянно попадат в заглавията на вестниците поради пиене и непристойни действия, както и неуважение на свещени места.

Търпението на локалните управляващи очевидно се изчерпва, откакто са подготвени да затегнат контрола върху руснаците и украинците, на фона на разрастващия се публичен спор по отношение на тяхното държание.

Основната причина за напора на украински туристи в Бали е възбраната всички мъже на възраст сред 18 и 60 години да напущат атакуваната от армията на Путин страна. Същевременно,  Русия няма публична обща възбрана, само че е мобилизирала 300 000 мъже от запаса да се включат в бойните дейности, което също стана мотив хиляди руснаци да избягат в чужбина, вместо да отидат на фронта.

CNN се свърза с съветското посолство в Индонезия и украинското консулство в Бали. Служителите на съветското посолство не са дали отговор веднага; а почетното консулство на Украйна в Бали декларира, че украинците на острова са най-вече дами, които са там по аргументи, свързани със опазване на фамилиите им, а не с туризъм, и че " не желаят да нарушават разпоредбите и наредбите ".

Въпреки че Бали беше обичана дестинация на съветските туристи още преди войната, неговите забележителности станаха още по-привлекателни след нашествието на Путин и последвалата готовност.

Този остров напълно не е единственото леговище за бягащи от войната в Югоизточна Азия. Пукет в Южен Тайланд, който постоянно е възхваляван като една от най-хубавите плажни дестинации в света, означи неочакван приток на съветски туристи - доста от тях са вложили в парцели, с цел да си обезпечат опция за дълготраен престой.

" Животът в Русия в този момент е доста друг ", споделя пред CNN някогашен капиталов банкер от Санкт Петербург, който си е купил апартамент наоколо до остарелия град на Пукет. Той отхвърля да разкрие самоличността си заради боязън от ответни ограничения от страна на съветските управляващи. " Никой не желае да остане и да живее измежду война ", споделя той. " Стресиращо е да мислиш за опцията да се върнеш в Русия и да бъдеш осъден... (така че) има смисъл да инвестираш в място, което коства по-малко от Москва и е по-безопасно. "

Интересът към Бали се дължи частично на политиката на Индонезия, която разрешава на жителите на повече от 80 страни – в това число на Русия и Украйна, да аплайват за визи при идване. Визата е годна за 30 дни, само че може да бъде удължена еднократно до общо 60 дни. Това може да е задоволително време за тези, които възнамеряват дълги ваканции, само че тези, които желаят да останат за по-продължителен интервал, нямат право да работят.

Индонезийските управляващи оповестиха, че през последните месеци няколко съветски туристи са били депортирани за просрочване на визите си, измежду които 28-годишен мъж от Москва, който бил задържан и депортиран, откакто е открито, че работи като фотограф. Други, които са пристигнали с вярата да намерят работа, към този момент са се върнали вкъщи.

Сред руснаците, които отпътуваха за Бали, беше и Сергей Овсейкин, стрийт арт художник, който сътвори антивоенен стенна живопис посред оризово поле и по този метод изрази позицията си за войната. " Русия се намира в сложна политическа обстановка. Аз съм срещу войните, без значение къде се водят те ", сподели той.

" Много хора, които не са съгласни с войната, отлетяха за Бали - руснаци, украинци, беларуси и други ", добави той. " Всички ние се разбираме добре между тях... и си даваме сметка, че не елементарните хора са почнали тази война ", добавя художникът.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Карт-бланш (@cbfest)
 
 

Новината за вероятната смяна на визовите правила разтревожи съществено и украинците на острова, които живеят като сплотена общественост и значително държат отдалеченост от руснаците.

" Украинците почитат балийските закони и просвета. Ние вършим доста за нашите локални общности и не представляваме никакъв риск за хората в Бали ", споделя украински жител на име Дмитрий.   " Много е тъжно, че украинците се слагат в една и съща категория с руснаците. Те са втората по величина туристическа група в Бали и в случай че прочетете новините, ще видите какъв брой постоянно точно руснаците нарушават локалните закони и не зачитат балийската просвета и обичаи. Така че за какво украинците би трябвало да страдат, когато не ние сътворяваме проблеми в Бали? ", пита той.

Почетното консулство на Украйна в Бали заяви в изказване за CNN, че към февруари 2023 година на острова има към 8500 украински жители, които имат разнообразни краткотрайни и непрекъснати визови позволения. " В сегашния миг украинците не са на отмора в Бали, защото страната ни е превзета ", съобщи представителят на консулството. " Потвърждаваме, че украинците в Бали не желаят да нарушават разпоредбите и наредбите ", прибавя той.

Единственото утешително за жителите и на двете страни, които се надяват на виза при идване е, че централното държавно управление към момента не е взело решение дали да удовлетвори настояването на балийските управляващи. " Ще го обсъдим в детайли с други заинтригувани страни ", съобщи индонезийският министър на туризма Сандиага Уно пред локални медии.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР