Топ съд във Великобритания започва второто изслушване по делото за

...
Топ съд във Великобритания започва второто изслушване по делото за
Коментари Харесай

Асандж изправен пред съдбоносно съдебно решение

Топ съд във Англия стартира второто чуване по делото за екстрадицията на Джулиан Асандж в Съединени американски щати, съобщи ТАСС.

Делото за екстрадиция на създателя на "Уикилийкс " в Съединени американски щати се възобновява през днешния ден в Олд Бейли, централен углавен съд в Лондон. Първоначално четириседмичното чуване трябваше да се организира през месец май т.г., само че беше отсрочено за септември поради пандемията на ковид.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати е завело 18 наказателни обвинявания против австралиеца. По-специално той е упрекнат в закононарушения, свързани с най-големия случай на откриване на класифицирана информация в историята на Съединените щати. Ако бъде приет за отговорен Асандж може да получи до 175 години затвор.

Съдията не е изправен пред задачата да произнесе присъда по обвиняванията против Асандж, само че тя ще би трябвало да реши дали настояването на Вашингтон е в сходство с британско-американското съглашение за екстрадиция от 2007 година Този документ планува възбрана за изгонване на лица, упрекнати в "политически закононарушения ", което е преобладаващо в аргументацията на отбраната.

През февруари т.г. по време на първата фаза на чуването, траяло единствено четири дни, юристите на създателя на "Уикилийкс " обявиха, че не техният клиент е направил нередактираните секрети американски известия обществено притежание, което съгласно прокуратурата е заплашило живота на доста хора в Афганистан, Ирак и Иран, а че той се е базирал на публицистите на в. "Гардиън ", които са разгласили паролата за предпазения размер данни, съхраняван на сървърите на "Уикилийкс ".

Съединени американски щати изискват от Англия да екстрадира Асандж. Според Вашингтон създателят на платформата "Уикилийкс " е оказал помощ на американския военнослужещ Брадли Манинг (който по-късно смени пола и стана Челси Манинг) да получи достъп до класифицирани материали, свързани с военните интервенции на Съединени американски щати в Ирак и Афганистан. В резултат на публикуването на тези материали в платформата "Уикилийкс " на обществеността стана известно за редица закононарушения, осъществени от американски бойци в Близкия изток.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР