Тодоровден е църковен празник. Той се празнува в събота от

...
Тодоровден е църковен празник. Той се празнува в събота от
Коментари Харесай

На Тодоровден християните посрамили византийския император

Тодоровден е църковен празник. Той се чества в събота от първата седмица на Великия пост. На този ден християните почитат паметта на Свети Теодор Тирон.

Празникът се тачи още от ранните епохи. По време на гоненията на християните императорът на Константинопол Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да желае връщането на езичеството.

Тиранинът знаел, че 40 дни преди Великден християните съблюдават непоколебим пост, само че решил да се подиграе с тях и да ги принуди да ядат идоложертвена храна.

Юлиан Отстъпник наредил на градоначалника на Константинопол да напръска скрито с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара. Та християните без да знаят да се осквернят.

В това време обаче Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му съобщил какви ги е замислил Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предизвести християните да не вземат храна от пазара през тази седмица.

След като научили за клопката, който им се готви, християните се хранили с варено жито. А подлият Юлиан схванал, че замисълът му е оголен, посрамил се и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

 Конно надпреварване на Тодоровден

Тодоровден се чества най-много за здравето на конете. Ето за какво на този ден честват хората, заети в коневъдството и конния спорт.

Какво повелява обичаят?

В ранни зори, още по изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, след което ги украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги водят на водопой.

Жените по домовете пък замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Обредната софра включва още леща и чорба от гъби. Вари се и жито, което се благославя в църковния храм. След приготвянето на ястията за Тодоровден, идва ред на конното съревнование, наречено още кушия.

Интересен бит се е запазил в поповското село Садина. Празникът стартира с литургия в храм Света Троица, отслужена от архиерейските наместници на Поповска и Разградска околия.

Всяка година в селото се пресъздава ритуала по предаване на конската опашка, известна като първото българско знаме от времето на Хан Аспарух.

Най-старият коняр в селото предава опашката на най-малкото момче, което ще се състезава в конното надпреварване.

Навремето на този ден младите моми още в ранни зори измивали своите коси, сплитали ги на плитка, захваната от житен клас. Вярва се, че по този метод косите ще бъдат по здрави и дълги като конската опашка. Водата, с която се измиват, хвърлят на кръстопът отвън селото.

Днешният ден е прочут още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Имен ден честват през днешния ден Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР