Точно в последния ден на шведското председателство на Съвета на

...
Точно в последния ден на шведското председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Защитихме розовото масло в Евросъюза

Точно в последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз е било утвърдено законодателно предложение, запазващо класификацията на етеричните масла. На срещата на Комитета на непрекъснатите представители - КОРЕПЕР 1, държавите-членки са приели предлагането, включвайки уговорка за обзор след 4 години, оповестиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

България и други седем държави-членки съумяха да убедят Съвета да резервира актуалният метод към класификацията на етерични масла, главно поради компликациите при приемането на оферти нов метод и с цел да се запазят приходите на земеделските производители и сезонните служащи.
-->
Решението на Съвета е позитивна крачка напред за производителите на натурални съставки за парфюмерията и козметиката. Въпреки това, към момента предстоят договаряния с Европейския парламент по отношение на окончателния текст на регламента.

Министърът на земеделието Кирил Вътев акцентира, че това достижение е триумф освен за държавното управление, само че и за премиера акад. Николай Денков, който изрично отбрани българското розово масло и другите натурални етерични масла пред Европейския съвет. Той изрази загрижеността си по отношение на минусите в плана на регламента, които слагат етеричните масла в графата на рисковите химични смеси, и изиска прецизиране на текста, с цел да бъде той научнообоснован. Премиерът настоя, че европейският правилник би трябвало да регистрира концентрацията на веществата, с цел да се дефинира тяхната заплаха.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР