Точно преди пет години, на 1 декември 2018 гoдина във

...
Точно преди пет години, на 1 декември 2018 гoдина във
Коментари Харесай

Китай тихомълком превърна Huawei в мощно оръжие във „войната“ със САЩ в областта на полупроводниците

Точно преди пет години, на 1 декември 2018 гoдина във Ванкувър, Канада, беше задържана Мън Ванчжоу – финансов шеф и заместник-председател на Huawei Technologies, щерка на създателя на компанията Рен Джънфей. Това беше предвестител на невижданите наказания на Съединени американски щати против Huawei, които за малко да унищожат компанията. Днес китайският софтуерен колос се трансформира в най-важното оръжие на Пекин във „ войната “ със Съединени американски щати в региона на полупроводниците, която ще дефинира международната стопанска система за десетилетия напред.

Huawei е един от най-големите клиенти на китайските производители на полупроводници и в това време е водещ разработчик на чипове в Китай. Все по-често компанията дава интелектуални запаси и финансова поддръжка на по-малки компании в стратегически области на веригата за доставки на полупроводници. Често Huawei прави това без да разкрива присъединяване си, с цел да измъкне сътрудниците си отдолу под опасността от наказания на Съединени американски щати. Държавната поддръжка на компанията е достигнала невиждани равнища. Сега се появиха още детайлности за нея.

Bloomberg разкри цяла мрежа от компании, подкрепяни от капиталовия фонд на държавното управление на град Шънджън – планът има за цел да помогне на Huawei да сътвори независима мрежа за произвеждане на чипове. Тази група включва компании, профилирани в региона на оптиката, разработчици на съоръжение за произвеждане на чипове и представители на химическата индустрия. Държавата финансира плана с бюджет от 30 милиарда $, като задачата е да се помогне на Huawei да построи уреди за произвеждане на чипове. В същото време самата компания отхвърля обстоятелството за държавната поддръжка в развиването на полупроводниковите технологии:

„ Това са напълно спекулации и догатки, учредени на информация от интернет. “

казват от Huawei

Преди повече от десетилетие, когато бизнесът на Huawei процъфтяваше, създателят на компанията Рен Джънфей непрекъснато напомнял на инженерите, че непрекъснатите вложения в проучвания на полупроводници са единственият метод да се предотврати смъртоносна опасност за компанията. Когато Вашингтон наложи най-строгите си наказания през 2019 година, Джънфей назчани 10 000 разработчици на 24-часови смени, с цел да преработят печатни платки и програмен продукт, тъй че работата на компанията да може да продължи без американски технологии. Някои чиновници не напускаха кампуса в Шънджън в продължение на дни и спяли на столове. Това оказа помощ на Huawei да остане в бизнеса, а Пекин стартира да ускорява поддръжката си за компанията по същото време, полагайки основите на сегашните взаимоизгодни връзки.

Смартфонът Mate 60 Pro, който бе показан през август е олицетворение на симбиозата сред Huawei и китайското държавно управление – стартирането му на пазара беше планувано по този начин, че да съвпадне с визитата в Китай на министъра на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо като длъжностно лице, директно отговорно за налагането на многочислените наказания, споделя неизвестен източник пред Bloomberg. За Китай това беше най-подходящият миг да покаже мускули. Компанията е възнамерявала да пусне смарт телефона по-късно, само че датата е трябвало да бъде отсрочена, макар че не е имало време за пълноценна презентация. Huawei съобщи, че не е имало отсрочване на датата на оповестяването по искане на управляващите.

Значението на устройството се крие в огромния брой съдържащи се в него модерни съставни елементи, създадени в Китай – най-много процесора, създаден по 7 nm развой от SMIC. Китайската преса го назова родолюбив успех, а в Съединени американски щати то провокира разгорещени диспути за това дали напъните на Вашингтон да ограничи софтуерното развиване на Китай са ефикасни. Според формалната версия Съединени американски щати се притесняват, че усъвършенстваните полупроводници, които зареждат смарт телефоните на Huawei могат да бъдат употребявани за военни цели, да вземем за пример в дронове, ръководени от изкуствен интелект и суперкомпютри за хакерски атаки и разузнаване. Вашингтон ще продължи да се пробва да лимитира отбранителните качества на Китай – сред страните има съществени различия по редица въпроси, като да вземем за пример статута на Тайван, където се намира и TSMC – най-голямата компания за произвеждане на чипове в света.

Китай ще се нуждае от обилни старания, с цел да навакса изоставането си – западните страни създават EUV съоръжение от десетилетия на цена от стотици милиони долари, само че стартирането на пазара на смарт телефона Mate 60 Pro демонстрира, че залогът на Пекин за Huawei е изиграл своята роля. И въпреки всичко, процесорът в Mate 60 Pro демонстрира, че Китай изостава с към 5 години от най-напредналите технологии, макар че наложените от Съединени американски щати наказания имаха за цел да дефинират разликата на най-малко 8 години и да попречат на Китай да слезе под 14-нанометров софтуерен развой.

Анализаторите чакат Китай да продължи да налива милиарди в конкуренцията за полупроводници, защото в противоположен случай страната рискува да изостане доста в интензивно разрастващата се промишленост за изкуствен интелект. Няма да е належащо Пекин да реализира самодостатъчност на всички стадии от веригата за доставки на полупроводници – значимото е да сътвори локални други възможности на 4 или 5 от тях, където Съединени американски щати или техните съдружници са в положение да пресечен доставките. Това значи, че Китай като цяло и Huawei в частност ще се съсредоточат върху литографията, производството на пластини и автоматизацията на електронния дизайн, считат специалистите – т.е. там, където напъните ще бъдат най-ефективни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР