Точно преди един месец, на 19 октомври, автоматичната междупланетна станция

...
Точно преди един месец, на 19 октомври, автоматичната междупланетна станция
Коментари Харесай

Обвиниха румънска организация за твърдото кацане на Скиапарели на Марс

Точно преди един месец, на 19 октомври, автоматизираната междупланетна станция на Русия и Европейската галактическа организация (ЕКА) “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” дойде наред в орбита към Червената планета.

Но “ЕкзоМарс-2016 ” не пътуваше сама към Марс – прикачен към нея летеше дребен демонстрационен спускаем уред на име “Скиапарели ”. Това беше извънредно елементарен уред – на борда му нямаше комплицирани научни принадлежности, нямаше даже камера за снимане на фотоси след кацането. Той обаче трябваше да показва готовността на технологии, които ще бъдат употребявани при по-следващата задача през 2020 година. Тази задача, в случай че бъде осъществена, ще включва стационарна платформа и марсоход.

И по този начин, на 19 октомври, до момента в който “ЕкзоМарс-2016 ” влизаше в орбита към Червената планета, в същото време “Скиапарели ” навлезе в атмосферата със скорост 21 000 km/h. Топлинният щит наред резервира спускаемия уред по време на тази първична гореща фаза и забави неговата скорост до 1 700 km/h. След това беше разпрострат парашут, който в допълнение забави скоростта до към 320 km/h.

Предварителният разбор демонстрира, че по времето на парашутната фаза “Скиапарели ” се е клатушкал като махало, което объркало някои от бордовите системи като жироскопите. Какво се случило след гореописаните събития? “Скиапарели ” се отделил от задния щит с парашута и запалил спирачните си ракетни мотори. След това задействал висотомера си, който почнал да подава данни към компютъра.

“В този миг ”, оповестява Енрико Фламини, планетарен академик и началник на научния екип на Италианската галактическа организация, “бордовият компютър е получил объркваща информация. Висотомерът вярно е показвал височина от 2 000 метра, до момента в който жироскопите показвали минус 10, сякаш “Скиапарели ” се е намирал под повърхността ”.

Компютърът е решил да повярва на жироскопите, а не на висотомера. Той изключил моторите единствено три секунди след тяхното запалване.

Под “Скиапарели ” въпреки всичко е имало трошлива конструкция, предопределена да омекоти съприкосновението с повърхността. Но това е трябвало да се случи след в допълнение закъснение, при скорост, сравнима с тази на походката на човек. “Скиапарели ” обаче се е приближавал към повърхността със 200 km/h – прекомерно висока скорост, с цел да бъде омекотена от трошливата конструкция.

Възможно ли е тези отклонения в последната минута от кацането да са били предотвратени? Според Енрико Фламини изцяло е било допустимо – стига ЕКА да е провела сериозен тест. Италианците са изразявали огромно предпочитание сходен тест да бъде извършен – първообраз на “Скиапарели ” е трябвало да бъде изстрелян с балон в земната стратосфера, с цел да се ревизира държанието на спускаемия уред, парашута и ретроракетите в условия, близки до тези на марсианските.

Конструкторите на “Скиапарели ” са упорствали пробата да бъде проведен и изпълнен от Шведската галактическа корпорация, която има огромен опит със стратосферни изстрелвания. Вместо това ЕКА, явно с цел да пести пари, е поверила теста на “организация, която няма задоволителен характерен опит ” съгласно думите на Фламини – румънската Arca.

И по този начин, в процеса на подготовката се оказало, че Arca не е способна да го организира в период. Тогава ЕКА се е задоволила само с компютърни симулации, направени от английска компания.

“Именно във връзка с тези сериозни проби се корени неналичието на опит от страна на екипа на ЕКА ”, счита Фламини.

Инфо: Repubblica

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР