Точно преди девет години – на 18 декември 2010 г.

...
Точно преди девет години – на 18 декември 2010 г.
Коментари Харесай

Девет години от Арабската пролет

Точно преди девет години – на 18 декември 2010 година – избухна Арабската пролет в Тунис. Протестите там бяха последвани от талази демонстрации в Египет, Алжир, Йемен, Бахрейн, Либия, Йордания и в по-малка степен в Мавритания, Саудитска Арабия, Оман, Судан, Сирия, Ирак, Кувейт, Мароко и Западна Сахара.

Според журналиста и откривател на протичащото се в Арабския свят Мохамед Халаф:

„ След Арабската пролет настава сезонът на ислямистите. Успехът им се дължи главно на способността им да въплъщават културата и разбиранията на „ арабската улица”, както и на събитието, че множеството им водачи произлизат от обезправените съсловия. Последните добре познават проблемите на сънародниците си и формулират политическите си апели на разбираемия за елементарните хора език – езикът на религията.В това отношение Иран е първият сполучлив опит. Там Ислямската гражданска война е ориентирана против светския режим, който дава обещание бърза рационализация, напредък и национално възобновление. Всъщност, режимът на шаха е елитарен, властнически и отчужден от стремежите на хората. В резултат на това обществеността последователно възприема полезности като вяра, правдивост и революционност. И в Иран, както през днешния ден в Египет и Тунис, митингът има разнообразни лица, само че точно ислямисткото придвижване взима връх, тъй като показва най-пълно националния митинг и е най-близо до културата, схващанията и езика, който употребяват хората. “

Още за процесите, провокирани от Арабската пролет, може да прочетете в излязлата този месец книга на Мохамед Халаф „ Фауда “ („ Хаос “). Според журналиста Бойко Василев книгата на Халаф е доста смела, а скъпото в нея е, че преглежда проблемите на Арабския свят от позиция на българския народен интерес.

Журналистът Георги Милков пък акцентира, че още от 2014 година Мохамед Халаф проучва фигурата на халифа на ИДИЛ - Абу Бакр ал Багдади, който в онази година, в първия петък на свещения месец Рамазан, афишира началото на джихада против цивилизования свят. Ал Багдади прави този акт, възкачвайки се на джамията „ Ан-Нури “ в Мосул - същата джамия, която през 2017-а взривява.

В последна сметка джихадът се проваля - по същия метод, по който и оповестената свещена война от Мехмед V – 35-ият султан на Османската империя. Самите мюсюлмани не го поддържат. Арабите от Хиджаз (Западна Арабия) и Леванта избират националната независимост пред общото ислямско ръководство.

Самият Халаф с горест установи, че сега в Ирак царува „ фауда “ – върхушката, пристигнала на власт след американската намеса през 2003 година, която трансформира страната в пустиня. И през днешния ден в нея, макар годишните доходи от 150 милиарда $ от нефт, няма ток и вода, 30% от младежите стоят без работа, а милиони са без покрив над главата си поради разрушените от ИДИЛ градове.

„ Хаосът идва от това, че в Ирак няма държавност, а въоръжени бунтовници, които получават поддръжка, оръжие и финанси от Иран. В момента Ислямската република се пробва да трансформира Ирак и Ливан в нова Сирия и в случай че това се случи, последствия ще има и за България. Към страната ни още веднъж ще заприиждат бежанци, макар че младите иракчани не желаят да напущат родината си. Те просто имат потребност от поддръжка. Подкрепа против иранската интервенция, разрушаваща държавността в Близкия изток “, заключи Мохамед Халаф на представянето на новата си книга в кино „ Култура “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР