Точно преди 15 г. президентът на митичната Мултигруп - Илия

...
Точно преди 15 г. президентът на митичната Мултигруп - Илия
Коментари Харесай

Студени досиета! Кой и защо уби Илия Павлов на 7 март 2003 година

Точно преди 15 година президентът на митичната " Мултигруп " - Илия Павлов, беше убит. Едно от емблематичните убийства на прехода и до през днешния ден остава неразкрито.

Дир.бг разпростира страниците на студеното досие и напомня какво се случи.

7 март 2003 година, петък, нормален ден за притежателя на компанията, която по това време към този момент е преименувана на MG-корпорация, а съгласно класацията на полското списание „ Впрост” той има близо 1,5 милиарда $.

Малко преди 20 часа часа 42-годишният Павлов си потегля от централния офис на бул. “Г.М. Димитров” в София. Секретарката му предизвестява защитата, която се състои от два екипа по 4-има телохранителя. Те го чакат начело с БМВ и джип “Мерцедес”. Не съумяват обаче да го спасят. В момента, в който излиза от стъклената врата, застанал на най-горното от трите стъпала, той вади мобилния си телефон и набира номера на брачната половинка си Дарина, която по това време е в жилището им в Съединени американски щати. Внезапно обаче е покосен от патрон. Само един, само че право в сърцето.

Чух по какъв начин изпусна надълбоко въздух, олюля се и се свлече на стълбите ”, споделя по-късно по време на следствието един от охранителите.

Гардовете качват в БМВ-то шефа си, от чието гърло излизат хрипове. По-късно се оказва, че той е съумял да набере жена си, която обаче по този начин и не чува гласа му, а единствено странни шумове и диалект.

Когато гардовете идват в " Пирогов ", Павлов е потопен в кръв. И мъртъв. Лекарите откриват, че е умрял към 20,05 часа, минути откакто е прострелян.

При аутопсията от тялото му е изваден патрон 7,62 мм. Експерти обаче откриват, че е полуоблачен, вид Soft Point. Такива муниции се употребяват при лов, само че не могат да се дефинират марката и моделът на оръжието. Все отново главното съмнение е, че най-вероятно става дума да австрийска карабина " Щаер ".

По-късно се схваща, че убиецът е улучил Павлов смъртоносно от близо 60 метра разстояние . На единственото дърво на поляната край постройката е открита железна скоба, която евентуално е служела като стойка за стрелеца. Част от клоните пък са изрязани, с цел да може да има задоволително пространство. Свидетел, който работи в печатна база наоколо, пък споделя, че 15-на минути преди разстрела е видял подозрителен човек, който стоял до дървото и явно чакал нещо. Описва непознатия като млад, към 30-годишен мъж, с тъмна коса, облечен в черно яке и тъмни панталони. На мястото обаче не са открити никакви стъпки, косми, нишки или угарки, което демонстрира, че причинителят е експерт.

Само 5 минути след убийството пред централата на MG незабавно е изпратен полицейски патрул. Скоро там е цялостно с униформени и цивилни чиновници на Министерство на вътрешните работи.
В същото време - 20 минути след убийството и единствено на към километър от мястото на престъплението - край бл. 42 в кв. “Дианабад”, изгаря краден “Опел Астра” с подправени номера . Смята се, че това е колата, с която се е движел килърът.

Делото за разстрела на Павлов е спряно още в края на 2007 година, тъй като макар 4 тома с показания на към 50 очевидци и десетки експертизи проверяващите по този начин и не стигат даже до причинителя, още по-малко до поръчителя.

Тогава криминалисти разясняват, че Павлов има огромни ползи в разнообразни сфери на бизнеса и враговете му може да са разнообразни. В същото време в оня миг няма сигнали, че той е заплашен по някакъв метод, тъй като скоро не е взел участие в конфликтни покупко-продажби и по нищо не проличава да се е чувствал заплашен.

По подигравка на ориста последната обществена поява на Павлов преди гибелта му е единствено ден по-рано, когато е разпитан като очевидец по делото за друго знаково ликвидиране - на някогашния министър председател Андрей Луканов.

Разследвани са голям брой версии за убийството на Илия Павлов. Основните са наранени бизнес ползи на съперници и с спорове към идното създаване на " Бургас-Александруполис ", с дистрибуцията и вноса на съветски природен газ и пропан-бутан, вътрешни несъгласия в корпорацията, както и спорове при систематизиране на сферите на въздействие в туристическия бизнес у нас и в чужбина. Проверяват се и съмнения, че поръчители са съперници на Дарина Павлова, която по това време навлиза в стилния бизнес. Разследва се даже връзка с двете казина на предприемача в Парагвай.

Разследва се и връзка с още една показна екзекуция, осъществена по-малко от 24 часа след убийството на Павлов - на молдовеца Степан Рибаков.

За нито една от тези версии обаче не са открити доказателства.

Според доближени на Илия Павлов мократа поръчка сигурно идва от България. Баща му Павел Найденов няколко пъти през годините споделяше, че знае кой е поръчал сина му, само че по този начин и не назова име. Каза единствено, че подозира бандата Килърите, само че призна, че няма никакво удостоверение. Полицията също не откри такова.

Убийството на сестрата

Само няколко години по-късно Павел Найденов, претърпя нова покруса. През февруари 2010 година щерка му и сестра на Павлов беше убита в Съединени американски щати. Славка Найденова и 8-годишният й наследник Пол бяха открити убити в дома си в Дейл сити. Оказа се, че са били убити от рускинята Наталия Уилсън - жена на първия брачен партньор на Славка и татко на момчето - етиопеца Лестър Уилсън. Мотивът е ревнивост.
През 2014 година Върховният съд на Съединени американски щати издаде за килърката две доживотни присъди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР