Точно пет месеца и половина след изтичането на крайния срок

...
Точно пет месеца и половина след изтичането на крайния срок
Коментари Харесай

България внесе в Брюксел план за възстановяване за 6.6 млрд. евро

Точно пет месеца и половина след приключването на крайния период за складиране на националните планова за възобновяване и резистентност в Европейската комисия, българското държавно управление изпрати своето предложение в Брюксел.

Европейската комисия заяви в петък, че е получила финалната версия на проекта и ще пристъпи към оценка на неговото наличие по 11 критерия, планувани в регулацията. Сред тях са съществуване на контролни механизми за хващане на опити за машинация, спор на ползи и двойно финансиране, заделяне на най-малко 30% от средствата за зелени планове и 20% за цифровизация, както и промени, посредством които да се изпълнят рекомендациите към България по линия на Европейския учебен срок.

Еврокомисията акцентира, че проектът е показан, " откакто Комисията и българските органи организираха натоварен разговор ".

В проекта са заложени планове и промени за 6.6 млн., които България разчита да получи безплатно от Европейски Съюз по Механизма за възобновяване и резистентност до 2026 година София не се е възползвала от опцията за взимане на евтини заеми от Комисията, с цел да разшири проекта си. Тя имаше право на до 4.5 милиарда евро., до август 2023 година, само че проектът ще би трябвало да бъде корегиран и още веднъж да кандидатства за утвърждение.

Планът на България е структуриран към четири от шест вероятни стълба по механизма: новаторска България, зелена България, обвързвана България и обективна България.

Европейската комисия оповестява, че той включва ограничения в области като декарбонизация на стопанската система, обучение и развите на умения, научни проучвания и нововъведения, умна индустрия, енергийна успеваемост, устойчивото селско стопанство, цифровата съгласуваност, общественото приобщаване и опазване на здравето.

Проектите в проекта обгръщат целия витален цикъл на Механизма за възобновяване и резистентност до 2026 година В проекта се оферират планове в пет от общо седемте европейски водещи области, оповестява Комисията. Засега държавното управление още не е разгласило окончателната версия на плана.

Вицепремиерът Атанас Пеканов, който беше претрупан с правенето на проекта, съобщи по-рано в петък, че в него са включени разнообразни планове за произвеждане на акумулатори, в допълнение инсталиране на ВЕК мощности от 2.5 гигавата, построяването на зарядни станции за електрически автомобили, както и промени, които биха насърчили потребителите сами да създават и продават сила. Премиерът Стефан Янев удостовери, че 2038 година е заложена като последна дата за затварянето на въглищните централи, само че уточни, че " годината е индикативна " и че занапред ще се проучва резултатът от трансформацията върху стопанската система.

Кога ще дойдат парите?

Европейската комисия ще има в този момент два месеца да проучва проекта за сходство с условията за финансиране. Ако в края на оценката тя реши да му даде зелена светлина, проектът, дружно с рекомендацията на Комисията ще бъде изпратен в Съвета на Европейски Съюз. Там страните членки ще имат още един месец, с цел да го одобряват. За позитивен резултат се изисква 26 страни да го поддържат. След това Европейската комисия ще има още четири седмици, с цел да направи първото заплащане към България по проекта. То ще е в размер на 13% от общата сума на плановете и е единственото заплащане, което ще се извърши предплатено. За идващите България ще би трябвало да рапортува за осъществяване на съответни индикатори, които са заложени в проекта.

Повече за изискванията за финансиране и периодите вижте

Къде са другите?

17 от 27-те европейски страни към този момент получиха първите си траншове по Механизма за възобновяване и резистентност. Европейската комисия е оценила позитивно 22 национални проекта, а страните членки са одобрили 19.

От получените 26 национални проекти не престават диалозите по наличието на три - тези на Полша, Унгария и Швеция. Европейската комисия заяви в петък, че разискванията не престават и не може да се ангажира със период за привършване на анализите. Плановете на Полша и Унгария, които бяха импортирани още през април, са изключително проблематични, защото Еврокомисията неколкократно даде да се разбере, че те не събират задоволително точки по 11-те критерия за оценка. За полския проект беше коментирано, че има а за унгарския -.

След предаването на българския проект в Брюксел, Нидерландия остана единствената страна членка, която към момента не е подготвена със своите планове за възобновяване.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР