Точната дата на раждането на Исус Христос не е спомената

...
Точната дата на раждането на Исус Христос не е спомената
Коментари Харесай

Неща, които не знаете за Коледа

Точната дата на раждането на Исус Христос не е упомената в Библията. Много историци са на мнение, че Исус Христос се е родил най-вероятно напролет.

На тази мисъл ги навели упоменатите в Библията овчари. В четвърти век, когато Католическата черква признала Рождество Христово за формален празник, по самодейност на папа Юлий Първи била определена датата 25 декември. Съвпадение е, че тази дата съвпадала с езическия празник Сатурналия.

По време на Първата Световна война на Източния фронт било оповестено помирение за Бъдни вечер. На идващия ден немските бойци се насочили към съюзническите войски с крясъци „ Весела Коледа! ”. Това обаче не било измама от тяхна страна и по този начин коледното помирение от 1914 година станало образец за военно достойнство.

В Съединени американски щати дълго време Коледата не се признавала за празник. Едва през 1836 година било въведено празнуването на Рождеството. Първото коледно дърво в Белия дом било украсено през 1856 година.

 Неща, които не знаете за Коледа

Според Конгреса това не било мотив за отмора, по тази причина първото съвещание на Конгреса се провело точно на Коледа. Този ден бил разгласен за празник след доста години.

Прочутият американски публицист Вашингтон Ървинг е считан за основателя на Дядо Коледа. В една от книгите си той описал сън, в който Свети Николай летял в небето с каруца. Така се появил обликът на положителния дъртак с шейната и елените.

Много от коледните знаци са се появили в рекламни послания. Сред тях са еленът Рудолф, прочут с аления си нос.

През 1965 година двама астронавти съобщили на Земята, че виждат нещо необичайно в Космоса. След няколко минути цялостна тишина на Земята се чул слаб звън на звънчета и осъществяването на коледна ария в осъществяването на астронавтите.

За първи път пиеса за Рождеството Христово била сложена през 1224 година, с цел да се опише същността на празника. Тогава яслите били употребявани като олтар.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР