То е ясно, че е приятна. Особено в летните жеги,

...
То е ясно, че е приятна. Особено в летните жеги,
Коментари Харесай

Бирата: Течният кехлибар

То е ясно, че е приятна. Особено в летните жеги, когато човек, звяр и природа се пука по шевовете. Но за какво пък да е потребна?

И въпреки всичко бирата е един от здравословните артикули на трапезата на пълнолетното население (стига да не се прекалява особено). Любимото пиво на сърцето и бъбреците се употребява за наслаждение и отбрана от заболявания от хилядолетия и без подозрение е първото алкохолно пиво, съпътствало индивида от началото на неговата цивилизация, та до момента.

Не е известно кой е бил щастливецът, вдигнал първата бирена наздравица. Според историците любовта на хомо сапиенс към кехлибареното пиво датира още от шумерската цивилизация. Шест хиляди години преди новата епоха незнаен бюрократ записва на глинена табличка химна към богиня Нинкаси – първата повелителка на бирата, предтеча на Хоумър Симпсън и русокосите германки от „ Октоберфест ”. Освен прослава на превъзходното питие повтарянето на тази молитва пособие на благочестивите богомолци да

запомнят рецептата за жизненоважното пиво,

защото малко на брой в тези времена са умеели да пишат, а и „ надраскването ” на съставките върху каменна плоча или табличка би затруднило и най-усърдната шумерска стопанка. Предполага се, че в тези времена пивото се е правело просто посредством накисване на парче самун или зърно, което било оставяно да ферментира.

Значението му обаче било огромно. В епоса за Гилгамеш, датиращ от третото хилядолетие преди новата епоха, бирата е една от съставките на цивилизацията (наред със секса и дрехите), трансформирали дивака Енкиду от полузвяр в „ актуален ” човек.

Възможно е обаче бирата да е още по-древна. Според догатки за открити археологически находки от гробници на азиатски аристократи е евентуално още 10 хил. години преди новата епоха китайците да са варели алкохолни питиета от малц и смрадлив ечемик (за това обаче няма сигурни доказателства). Плесента се считала за по-ефективна от превръщането на семената в малц за изработката на ферментирали напитки и по тази причина в антична Азия даже отглеждали специфични плесени, които помагали на пивоварите да реализират своята магия. По-късно оризът почнал да господства на континента и множеството питиета се създават от него.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР