Тимофий Милованов мрази корупцията. Ръководителят на Киевския частен икономически университет

...
Тимофий Милованов мрази корупцията. Ръководителят на Киевския частен икономически университет
Коментари Харесай

Украйна иска да се отърве от културата на корупция

Тимофий Милованов ненавижда корупцията. Ръководителят на Киевския частен стопански университет се ядосва, когато става въпрос за тематиката. Корупцията е голям проблем в Украйна от десетилетия, а изкореняването ѝ наподобява непостижима задача.

Корупцията не е просто политически проблем, а и културен, изяснява Милованов. А културата на корупция е повлияна от Русия. " Всичко е за обмен. Правилата не важат и всеки самичък се бори за себе си. Важи законът на най-силния - за сферите на въздействие. Цялата съветска агитация и даже нейното разпространяване се основават на тази философия. И тази философия е философията на корумпираните хора. В Украйна се борим с това на два фронта - директно против Русия и вътрешнополитически ", споделя Милованов пред АРД.

През зимата на 2013-а година на киевския площад Майдан стартират всеобщи митинги. Докато тогавашният президент живее в помпозна къща с позлатена тоалетна, мнозина едвам съумяват да свържат двата края. Революцията на достолепието, както се назовават митингите, трансформира радикално страната. Оттогава доста хора в Украйна се борят с корупционния проблем.

Русия желае слаби институции в Украйна

Русия постоянно се е опитвала да саботира тази битка, споделя Тетяна Шевчук от Центъра за битка с корупцията. " Русия се опитваше всячески да подтиква корупцията и да попречи на антикорупционните промени в Украйна. Целта бе Украйна да продължи да е като Русия - със слаби институции ", споделя тя.

" Много от съучастниците в този развой нямат идеологическа мотивация - просто са корумпирани държавни чиновници, минали на страната на Русия, тъй като тя им заплаща повече ", показва Шевчук пред АРД.

Лекари, които взимат подкупи

И Милованов е уверен в това. Корупцията убива хора, споделя той, имайки поради личния си опит. Майка му умира преди 13 години след автомобилна злополука. Икономистът е уверен, че тя още би била жива, в случай че в Украйна нямаше корупция - просто не получила нужното здравно обслужване.

Болниците не могат да извършат нужните процедури, тъй като не разполагат със съответното съоръжение. А лекарите обръщат внимание на проблемите на хората единствено в случай че получат подкпуп. Той заплаща 20 хиляди $ рушвет, само че майка му по този начин и не е избавена.

" Това беше през 2010-а, т.е. две-три години преди революцията. Тогава корупцията стигаше до такава степен - нищо не функционираше. Всички бяха корумпирани. Дори лекарят, който трябваше да одобри в болничното заведение пациент в сериозно положение, не си свърши проклетата работа, до момента в който не му дадох 20 $. Бях сломен ".

Но Украйна се трансформира. Борбата с корупцията е съществена тематика за медиите и обществото. Мерки се взимат и на институционално равнище. В Украйна бе основано Антикорупционното бюро, учредена бе профилирана антикорупционна прокуратура, която работи взаимно с Висшия антикорупционен съд.

Страната е на прав път, споделя Тетяна Шевчук. " Сега - след осем години - виждаме, че най-важните институции бяха основани и от тяхната работа има резултат. Системата последователно се прочиства. Разбира се, не можеш да промениш една страна за една нощ, само че за осем години е реализирано доста в тази сфера ".

Това е видно и от данните на " Трансперънси интернешънъл ". Украйна към момента не се оправя изключително добре - в Европа единствено Русия е по-корумпирана. На международно равнище обаче Украйна е постигнала най-големия напредък в битката с корупцията за последните 10 години, означават от " Трансперънси интернешънъл ".

Последните случаи на корупция

Въпреки триумфите скорошните корупционни кавги, като да вземем за пример този в Министерството на защитата, са мъчителни, споделя проверяващият публицист Максим Опанасенко. Неговият екип работи по разкриването на корупционни кавги. " Много се надявахме, че войната ще промени настройките на депутатите, държавните чиновници, министрите. За злощастие това не се случи. Нищо не се е трансформирало и в някои случаи човек има възприятието, че за тези хора войната не съществува ".

След последните кавги украинското държавно управление се задейства. Редица политици бяха уволнени, заместник-министърът по инфраструктурата даже беше задържан. Реакция, която беше призната положително от украинския народ. Но Милованов не мисли, че повдигането на обвинявания ще позволи казуса.

Институционалните промени са основни. Европейският съюз може да изиграе значима роля и в бъдеще, споделя Шевчук. " Всички промени до момента бяха осъществени като авансово изискване за установяването на безвизов режим или държавни заеми. Това оказа помощ на страната. И се надяваме, че в този момент, с финансовото макрокредитиране и европейската интеграция, ще получим рамка и тласъци да продължим битката с корупцията. "

Материалът е оповестен в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР