Тиквите! Едни от великите господари на есента, които раздават щедро

...
Тиквите! Едни от великите господари на есента, които раздават щедро
Коментари Харесай

Тиквата! Няколко съвета как да я обелим лесно

Тиквите! Едни от великите господари на есента, които раздават обилно усета си по всевъзможен вероятен метод, още веднъж са тук. Готови да се трансфорат във вкусни десерти, супи и гарнитури и да ни преведат по най-апетитния път към зимата и пролетта.

Но преди да се насладим на тази класика на сезона и да се захванем с приготвянето ѝ, би трябвало да се оправим с нещо друго и не изключително елементарно - обелването на тиквата. И то без да дадем в жертва нито един пръст. Ето какво поучават шефове и експерти, посветили се на тиквата.

Изберете твърда тиква

Най-напред изберете твърда тиква с гладка кора. Това е едно от главните правила, които ще ви избави от порязване. Освен това такава тиква ще е обезпечено хубава и прясна. Според шеф-готвачи, “обезоръжили ” не една тиква, набраздената или напукана кора е доста по-трудна за белене.

Белачка с двойно острие

 Белачка за тиква

Този съвет важи за тези тикви, чиито кори не са доста опърничави като алените или тъмнооранжевите тикви. В този случай едно просто обелване с белачка с двойно острие ще е задоволителна, безапелационни са експертите. Те поучават и да не употребявате елементарна белачка от спестовност, тъй като рискувате да не се справите елементарно.

Разрежете на части преди да белите

 Белене на тиква

За тиквите, чиято кора е по-трудна за белене, готвачи поучават да ги разрежете на огромни резени и да изрежете вътрешността от тях вместо да ги обелите. Затова, споделят експертите, използвайте дълъг нож, с който ще си улесните задачата и ще си спестите пострадвания.

Ако тиквата е вид цигулка, най-добре разрежете дългата част на филийки от по към 2 сантиметра, а тумбестата част разделете на две и махнете семките, преди да завършите беленето.

Варене на пара преди белене

Друга несравнимо добра техника за елементарно белене на тиква е първо да я приготвите. Не си помисляйте да пробвате в микровълновата печка или във фурната, тъй като следователно рискувате зеленчукът да омекне доста и разделянето му от кората да стане доста мъчно. Затова опитните началник готвачи предлагат единствено едно - варене на пара. Как? Отрежете “шапката ” на тиквата, почистете я, сложете я на хартия за готвене върху тава с решетка за скара и дружно с три чаши вода я засилете към фурната.

Запазете кората

 Белене кора на тиква

Това е доста елементарен съвет, само че той не може да се ползва за всички тикви, а единствено за тези с доста тънка кора. Както морковът, веднъж приготвена, кората на някои тикви изтънява още повече и не се усеща. Докато по-дебелите кори могат да оставят противен усет при ястие, с другите не е по този начин. Веднъж приготвена, можем да я смесим с велурена текстура от кестени!

Вкусът е обезпечен!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР