Тези нови технологии могат драматично да променят начина ни на

...
Тези нови технологии могат драматично да променят начина ни на
Коментари Харесай

Нови технологии, които променят света

Тези нови технологии могат трагично да трансформират метода ни на живот. Добрата вест е, че няма да чакаме доста години, тъй като те към този момент са подготвени да влязат в приложимост.

Интернет от балон

Около четири милиарда души по света към момента нямат достъп до Глобалната мрежа. Големите софтуерни компании постоянно оферират нови способи да създадат интернет наличен във всички краища на Земята. Идеята е да се пуснат балони в атмосферата, които „ ще доставят “ интернет в труднодостъпни региони. Подобен план ще помогне на хората в разрастващите се страни да се срещнат по-добре със света към тях и да намерят по-добре платени работни места.

Биотехнологии

Биотехнологията е бранш на науката, който се стреми да съчетава технологии и живи организми за полза. Полезните храни варират от артикули като сирене и кисело мляко до хранителни добавки и биологични датчици. Биотехнологията продължава да се развива и предлага нови решения. В момента е известна концепцията за зърнените култури, устойчиви на суша и съдържащи повече витамини.

Виртуална действителност

С оглед на известността на видеоигрите, фирмите непрекъснато създават все по-сложни способи да дадат на играча едно незабравимо прекарване. Тяхната съществена цел е да ни накара да почувстваме, че живеем в играта, а не просто да седим вкъщи пред монитора. За да реализират този резултат, другите компании създават многообразие от артикули за потапяне във виртуална действителност. Един от най-интересните разновидности е маска, която по време на играта ви разрешава даже да усетите аромата на дивата природа.

Месо от епруветка

Много хора стопират да ядат месо, тъй като не желаят да навредят на животните. За наслада, учените са измислили способ, който разрешава да се сътвори месо в лаборатория. Това освен понижава ресурсите и силата, изразходвани за развъждане на животно, само че това месо е по-здравословно и не се разграничава по съставки от същинското. Да не приказваме какъв брой пространство на планетата ще се освободи, когато изчезнат животновъдните ферми.

Екзоскелети

Разбира се, към момента сме надалеч от костюма на „ Железния човек “, само че първите стъпки към този момент са подхванати – екзоскелетите не са обект на фикция, а същинската реалност. Те връщат на хората с гръбначни контузии опцията да вървят и да се любуват на живота в най-голяма степен. С течение на времето тези екзоскелети ще станат по-качествени и по-лесни за потребление, по-удобни и по-евтини.

Устройства, задвижвани от силата на мисълта

Ако непрекъснато забравяте къде слагате своя телефон, тази вест ще ви хареса. Учените са създали способ, който разрешава да се управляват устройствата посредством силата на мисълта. Тази технология е тествана на първо време при хора, които са изгубили подвижността си. Тя била толкоз сполучлива, че още през 2004 година била осъществена игра на пинг-понг със силата на мисълта. Тази технология несъмнено ще направи живота ни по-лесен.

Свръхскоростен превоз

Светът не се уморява да се разраства и все по-често усещаме нуждата да бъдем на две места по едно и също време. Ето за какво човечеството непрекъснато търси способи да се движи по-бързо. Един от най-хубавите образци за нови технологии в тази област е затворената транспортна мрежа от два железни паралелни тръбопровода, по която се движат капсули с хора или товари. Тя е толкоз бърза, че шестчасовото пътешестване от Лос Анджелис до Сан Франциско ще бъде преодоляно за тридесет минути. И това не е единственият сходен план в развой на създаване.

Промяна на генома

Поради обстоятелството, че повече хора се раждат с гени, които усложняват живота им и усилват риска от смъртност, генетиката е основала технологии, които разрешават да се „ изрязват “ нездравословните гени, да се прибавят нови и да се „ включват и изключват “ към този момент съществуващите. И това не е просто метод да се създадат хората здрави – тази технология може да помогне на тези, които постоянно са мечтали да бъдат спортисти, само че са били лишени от нужните гени. Разбира се, такава процедура не подсигурява резултата на 100% и хората към момента би трябвало да работят интензивно, с цел да усвоят мечтаните умения.

Съвременно обезсоляване на вода

Въпреки, че хората от дълго време са се научили да извличат питейна вода посредством обезсоляване, старите способи са прекомерно трудоемки и не са задоволително ефикасни. Сега човечеството има по-дълбоко схващане за физиката и химията, а учените са основали по-ефективни способи за обезсоляване. Това към този момент може да стане освен по-бързо и по-евтино, само че и да докара до спомагателни преимущества. Сред тях са безплатните минерали. Има доста от тях във водата, а обезсолената вода може да бъде на ниска цена източник на минерали, нужни за производството. Освен това милиардите тонове прясна вода могат да напоят цялата планета.

Реален трикордер

Ако сте почитател на научната фантастика, евентуално сте осведомени с това устройство от поредицата „ Стар Трек “. Именно неговите герои са употребявани за премерване на медицински индикатори. Истинската версия на това устройство може да мери кръвното налягане, насищането с О2, пулса, температурата, дишането и да диагностицира 12 болести, в това число варицела и ХИВ.

Дронове в селското стопанство

Все повече фермери търсят помощ от актуалните технологии. Един от тези помощници е дронът. Въпреки, че външно прилича тези, употребявани в армията и филмовото произвеждане, неговата функционалност е доста друга. Основната му задача е да приема инфрачервени изображения, които разрешават на земеделските производители да дефинират къде семената покълват сполучливо и къде стартират проблемите. Някои компании основават селскостопански дронове, които могат да унищожат нездравословни инсекти, плесени и бурени, с цел да усилят реколтата.

Супер материали

С по-задълбоченото схващане на химията научихме по какъв начин да сътворяваме нови, невероятни материали. Един подобен материял е графенът.

Той се състои единствено от един пласт въглеродни атоми. Благодарение на тази дебелина елементарно се разтяга, има висока топлопроводимост и в това време е 200 пъти по-здрав от стоманата. Графенът може да се употребява в основаването на каквото желаете. От него ще се създадат бронирани транспортни средства, облекла, компютри и доста други неща, които са по-добри и по-издръжливи.

4D принтери

Вероятно сте чували за 3D принтери. Но надали знаете за съществуването на 4D принтери. И двата извършват една и съща задача – печатат материали или специфични детайли. Но 4D принтерът основава обекти, които могат да се трансформират при външно въздействие. Факт е, че изискванията на живот непрекъснато се трансформират, а това, от което се нуждаехме през вчерашния ден, може към този момент да не е належащо. За да се избегне основаването на неща, които ще продължат да съществуват единствено малко време, учените сътвориха принтери и материали, които изненадващо се приспособяват към всички типове промени в околната среда, разваляне и други евентуални рискове.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР