Тези дни здравното министерство сипе законопроект след законопроект за обществено

...
Тези дни здравното министерство сипе законопроект след законопроект за обществено
Коментари Харесай

Розовите слушалки на раздора

Тези дни здравното министерство сипе законопроект след законопроект за публично разискване. Трудно е да ги проследиш, камо ли да реагираш. Една от най-промотираните промени в Закона за лечебните заведения е допълнението, с което се дава опция на здравни експерти да откриват самостоятелни или групови практики.

Ползите от тази корекция в закона, съгласно претекстовете към документа, са минимум две - един път се основава опция за частна процедура на здравните експерти, повторно се извеждат от сивия бранш услугите, към които е повишено търсенето в последните години.

В резултат се чака да се увеличи ползата към тези медицински специалности, защото досега не са изключително атрактивни най-много поради ниското възнаграждение.

Един тип - даваме ви опция да излезете на пазара, да плащате налози, наеми, консумативи, да декларирате тези 5, 10 или 20 лева, които вземате за мерене на кръвно, пердашене на инжекции, превързване на рани или за следене бременност и оказване на помощ в грижите за бебето след раждането, там където хората не могат да се доберат до доктор.

Вярно, към този момент не се планува сключването на контракти с НЗОК. Ако има интерес, ще се мисли за заплащане с общински средства по места. Макар че, в случай че общините разполагаха с задоволително средства, общинските лечебни заведения нямаше да са в това положение.

От Алианса на българските акушерки незабавно реагираха с отворено писмо, в което показаха неразбиране, че сходно предложение се прави при неналичието на акушерски стандарт, в който да се регламентират дейностите, които могат да правят акушерките. И обърнаха внимание върху обстоятелството, че в техния отрасъл " работят " немедицински лица, които ползват нетрадиционни способи, като използването на " розови слушалки " при обзор на бебето.

Всъщност въпросните розови слушалки са педиатричният стетоскоп, който се употребява от някои " немедицински " и медицински лица и се промотира като добър вид при обзор на бебета.

На тези слушалки мястото им не беше в формален документ, какъвто претендира да е отвореното писмо до здравните институции на Алианса, и напълно предстоящо зародиха спор, който изкара на ярко от дълго време тлеещи несъгласия в съсловието.

В обществените мрежи потеглиха полемики и взаимни обвинявания, в които се включиха и пациентите. Появи се и хаштагът " розови слушалки ".

Конфликтът сред остарялата и новата школа измежду акушерките съществува от дълго време и от време на време припламва по някоя искра, около събития, които провеждат.

На едните им е писнало да работят в условия на недофинасиране и неуважение, другите се стремят да се утвърдят с новаторски практики и различни способи.

Консервативно настроените тъгуват за времената, в които имаше патронажна грижа, а съсловието им предизвикваше почит, без значение от метода към пациента, просто тъй като нямаше конкуренция, която да покаже различен модел на работа.

С времето мястото на акушерката в процеса на раждане беше захласнато от акушер-гинеколозите (доказва го и повишеният брой цезарови сечения), а нишата, която непринудено или наложително се сътвори в грижата за бременните и новородените, се зае от така наречен и в писмото " немедицински лица ".

Защо се случи? Защото природата не търпи празно, както знаем, и когато родилката внезапно се оказва сама в един от най-важните моменти в живота си, се появи потребност от човек, който да я насочва и успокоява, да прави неща, които имат по-скоро честен, а не медицински аспект. Така се появиха дулите и консултантите по кърмене.

Част от тях даже приключиха здравно обучение, снабдиха се с интернационално приети документи за практикуване на активността си и излязоха на пазара като консултанти, треньори и така нататък

Както знаем, в частния бизнес методът е различен, тъй като се чака този, на който предлагаш услугите си, да ти заплати. Което е малко по-различно от обстановка, в която си заставен да изпълняваш отговорностите си в родилно поделение на общинска болница да вземем за пример, в която от дълго време не са ти изплащали цялостния размер на така и така мизерната заплата.

Така бременните дами и младите майки започнаха за търсят услугите на немедицинските лица с розови слушалки и даже не научиха името на акушерката, която е участвала на раждането им.

Разбира се, около одобрените, сертифицирани, а и към този момент образовани немедицински лица се нароиха и други, които употребяват инерцията на интереса към този тип услуги, с цел да изкарат някой недеклариран лев. Те са от оная част, която здравното министерство желае да издърпа на ярко с измененията в Закона за лечебните заведения.

И до момента в който " младите " и " старите " се обстрелват в обществените мрежи с въпроси - " а вие за какво ползвате розови слушалки " или " а вие за какво съветвате майките да дават вода на бебетата " и други сходни, публичното разискване на законопроекта тече. А това е времето за градивни оферти.

Какви са настроенията измежду прагматично настроената част от съсловието, която не се интересува от цвета на слушалките, и дали това е чаканата от нея опция?

Както проличава от обособени реакции, акушерките виждат зад този законопроект опит страната да се отдръпна от отговорността за съответно възнаграждение на труда им - от нас толкоз, другото можете да си го изкарате на частно. Само че доста частно, тъй като без контракт с Касата, кръгът пациенти, които могат да си разрешат услугите ти е мощно стеснен. За разноските, с които е обвързвано поддържането на една частна процедура, към този момент стана дума. Освен това, в случай че искаш да бъдеш издирван, ти би трябвало да осигуряваш помощ в онази част от денонощието, в която лечебните заведения и дкц-тата не реагират, и в почивните дни. Или да създадеш процедура там, където липсват всевъзможни медицински услуги.

И това са въпросите, над които си коства да се съсредоточат акушерките. Иначе няма да има къде да си употребяват слушалките, без значение дали са розови или не. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР