Тестват парламента за кабинет на малцинствотоЧакат втория мандат около 21

...
Тестват парламента за кабинет на малцинствотоЧакат втория мандат около 21
Коментари Харесай

Промяната с 9 условия за кабинет

Тестват Народното събрание за кабинет на малцинството Чакат втория мандат към 21 декември, режат пълномощията на президента за службите
 

" Продължаваме промяната " и Демократична България изненадващо сграбчиха самодейността за съставянето на държавно управление с техния втори мандат преди още да е връчен първия на ГЕРБ-СДС и даже преди да са завършили консултациите при президента Румен Радев. В сряда водачите на двете парламентарно показани политически сили изненадващо оповестиха на изключителна конференция в Народното събрание 9 законодателни начинания, които би трябвало да бъдат признати от депутатите до Коледа, с цел да се опитат да сформират държавно управление на малцинството с твърдото разбиране, че първият мандат ще бъде несполучлив.
-->
Председателят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров изясни пред " Стандарт ", че сега виждат " безспорна некадърност и импотентност на първата политическа мощ да образува каквото и да било болшинство, което може да излезе на предна линия и да работи в посока на решение на проблемите на българските жители ". И уточни това като причина за самодейността им.

Той дефинира 9-те цели като " гаранции, че има решителност от всички партии да се вземат решение проблемите ". Като още веднъж акцентира, че Политическа партия няма да поддържа кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС, само че и няма да откаже поддръжката на нито една от политическите сили в Народното събрание. Ние ясно сме декларирали, че червени линии с гласоподавателите на която и да е партия нямаме ", съобщи Гюров.

Според него диалозите по предложенията на Политическа партия и Демократична България няма да се водят на предварителни срещи сред политическите субекти в 48-я парламент, а непосредствено в пленарната зала. Много от желаните от тях 9 гаранции към този момент са входирани в Народното събрание. А другите ще бъдат импортирани първоначално идната седмица.

9-те оферти на Политическа партия и Демократична България включват: отдръпване на измененията в Изборния кодекс; внасяне на промени в Конституцията по посока на ограничението на пълномощията на основния прокурор; промени, позволяващи следствието на основния прокурор; решение за внасяне на бюджет за 2023 година при недостиг 3%; промяна на КПКОМПИ и даване на проверяващи функции; дейности, гарантиращи приемането на България в Шенген и Еврозоната; избор на шефове на службите от държавното управление, без намесата на президента в този развой и работата им.

Според Андрей Гюров това ще обезпечи поддръжката на тяхното държавно управление на малцинството за по-дългосрочна работа след сформирането му и " дълготраен взор върху развиването на страната - намаляването на неравенството, освобождението на бизнеса от административния напън и рекет от страна на политическите партии и страната, с цел да може бизнесът да бъде оня локомотив, който ще изведе страната на пътя на по-високи приходи, по-голямо обществено тъждество. И не на последно място да не забравяме неналичието на правдивост в обществото, което е другата съществена тематика в тази стратегия ".

Той счита, че в случай че огромна част от оферти не бъдат признати, " този парламент няма политическа воля да се образува държавно управление " и няма за какво да се пробват да сформират какъвто и да било кабинет. Стъпвайки на поръчката на президента Румен Радев, че в случай че се стигне до трети мандат, той ще го връчи в средата на януари следващата година, с цел да предотврати провеждането на избори в разгара на зимата и това да стане при започване на пролетта, Гюров разкри, че от Политическа партия и Демократична България са пресметнали, че би трябвало да получат втория мандат към 21 декември. Това е и повода да дефинират Коледа като крайния период за приемането на препоръчаните от тях 9 точки, които депутатите наложително би трябвало да гласоподават до тогава.

Междувременно, въпреки в първичния дневен ред на пленарното съвещание на Народното събрание през тази седмица точката за измененията в Изборния кодекс, измежду които и връщането на хартиената бюлетина, да не беше включена, в сряда след обяд стана ясно, че тя въпреки всичко ще бъде обсъждана от депутатите в четвъртък сутринта със единодушието на 5 парламентарни обединения. Това беше предшествано от три съвещания на председателския съвет, които не реализираха единодушие за съставянето на краткотрайна комисия, която още веднъж да прегледа нововъведенията в течение на месец съгласно Политическа партия и Демократична България, и на седмица съгласно ГЕРБ.

По този мотив Андрей Гюров съобщи пред " Стандарт ", че твърдо ще се опълчват на връщането на хартиената бюлетина, тъй като в този случай се тормозят от метода, по който се регистрират гласовете на гласоподавателите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР