Терористите от ИД преди два дни провалили масирано настъпление на

...
Терористите от ИД преди два дни провалили масирано настъпление на
Коментари Харесай

Сирия рискува да загуби Дейр ез-Зор: За кого ще остане богата провинция – на САЩ, ИД или Иран?

Терористите от ИД преди два дни провалили масирано нахлуване на Сирийската войска в югозападната част на провинция Дейр ез-Зор, заяви съветската организация ФАН. Според информация в Twitter терористите даже съумели да завладеят няколко танка и забележителна част от оръжията на държавните войски. Неколцина бойци били убити. Провинция Дейр ез-Зор, която съвсем напълно се намира под контрола на терористите от ИД, има значимо значение освен от стратегическа позиция, само че и от икономическа. Тук са ситуирани многочислени нефтени и газови залежи, които са нужни на републиката.

Проамериканските опозиционни сили и изключително кюрдските формирования също претендират за въздействие в провинцията. Много специалисти са единомислещи, че провинция Дейр ез-Зор може да изиграе решаваща роля в гражданската война. Окончателната загуба на тази провинция може да докара сирийското държавно управление до провал. Останал затворен в западната част на страната, т.е. в гъсто обитаемоте провинции Тартус и Латакия, само че без достъп до ресурсите, Башар Асад просто няма да може да изхрани сирийските жители.

Вече въобще не става въпрос за преодоляване на провинцията от сирийската войска, а единствено за деблокиране на гарнизона в провинциалната столица Дейр ез-Зор. Провинцията е разграничена от река Ефрат, като на левия (източен) бряг работи кюрдско-арабският алианс Демократични сили на Сирия (SDF).

Войската на Асад може да се надява на териториите по десния бряг, само че там настъпват не прекомерно боеспособни съединения. Затова са привлечени за присъединяване ирански шиитски отряди, иракски опълченци, ливанското придвижване „ Хизбула”, не задоволително опитни сирийски доброволци

Някакви шансове за триумф в провинция Дейр ез-Зор имат спецподразделенията „ Тигри на пустинята”, които благодарение на съветските Върховен касационен съд са прочистили обширни територии в провинциите Рака и Алепо, обаче без нужната поддръжка по фланговете тяхното нахлуване в пустинята е много постепенно. Не се чака скоро да стартират боеве за града, освен това следената негова част от терористите е добре укрепена и щурмът ще изключително сложен.

По подобен метод сирийското държавно управление съществено рискува просто да не успее да овладее основния район. Сериозни опасения у Башар Асад провокира и казусът за иранското въздействие.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР