Термитите са едни от най-удивителните същества на планетата ни. Кралиците

...
Термитите са едни от най-удивителните същества на планетата ни. Кралиците
Коментари Харесай

Гениалните архитекти в животинския свят

Термитите са едни от най-удивителните същества на планетата ни. Кралиците са тридесет пъти по-едри от работничките и от бойците и с цел да поддържат живота в колонията, създават тридесет яйца в минута.

Термитите могат да построят най-големите структури в животинския свят. Тези десетсантиметрови създания строят кули, които тежат стотици тонове, доближават до осем метра височина и дванадесет метра в диаметър.

Това са постройките им над земната повърхнина. Известно е, че термитите прокопават тунели до седемдесет метра подземен, което ги прави едни от най-гениалните строители и архитекти.

Голата къртица имат неповторима обществена организация – сходна на пчелите и мравките, с тази разлика, че голите къртици са много по-едри и по-страшни на тип.

Те са студенокръвни и въобще нямат чувство за болежка. Тези странни същества живеят дружно в една подземна среда, която непрекъснато ровят с големите си зъби.

Зъбите им са ситуирани пред устните, което изключва поглъщането на тиня. Голите къртици живеят до двадесет и осем години.

Обикновените мравки също са гении в региона на строителството и архитектурата. Най-голямата колония мравки, която е открита, се простира в Европа на разстояние от 6437 километра.

Тази супер огромна колония наброява към един милиард мравки. В югоизточна Азия пък е открит комплекс, издигнат от мравки, който е с размер 46 квадратни метра и дълбочина съвсем осем метра.

Структурата съдържа доста директни тунели, вентилационни отвори, градини за развъждане на гъби и ями за боклуци.

Ручейниците са извънредно забавни архитекти. Те основават дребна архитектура, в която влагат цялата си артистичност.

Личинките на тези подводни архитекти употребяват всички налични материали – от пясък, пръчици и отпадъци до миди, с цел да си построят къщурка за отбрана от врагове.

Накрая те порастват, изплуват на повърхността, изхвърлят неповторимите си архитектурни творения и отлитат.

Бобрите от много време са приети за гениални строители. Те строят бентове, като употребяват мощните си зъби. Тези бентове ги пазят от хищници, като им разрешават да основат дълбоки вирове, където да построят домовете си.

Домовете на бобрите имат подводен вход, в който не могат да обхванат хищници. Най-дългият яз, издигнат от бобри, доближава осемстотин петдесет и три метра дължина.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР