Терминът интуитивно хранене е създаден и популяризиран от диетолозите Елайз

...
Терминът интуитивно хранене е създаден и популяризиран от диетолозите Елайз
Коментари Харесай

Интуитивното хранене е най-здравословната диета

Терминът интуитивно хранене е основан и разпространяван от диетолозите Елайз Реш и Евелин Триболи, които разгласяват първото издание на книгата Интуитивно хранене: революционна стратегия, която в действителност работи още през 1995.

По-наскоро психологът от държавния университет в Охайо Трейси Тилка слага практиката на по-научни основи, разработвайки официална канара, която експертите могат да употребяват, с цел да регистрират дали пациентите им се хранят по подсъзнателен метод.

Десетилетия наред е признато да разделяме храната на здравословна и нездравословна. Този метод поражда голяма паника по отношение на храненето и ускорява фиксирането на тематика ястие. Човек получава статус неприятен или добър, според от това с какво се храни.

Правилен е другият метод - интуитивното хранене. То ни учи да не разделяме храната на здравословна и нездравословна, а да я сортираме по вътрешното ни предпочитание и потребности на тялото. Често тази концепция провокира удивление, даже учудване и опозиция, а в някои случаи и потрес.

Препоръката да се придържаме към храни с ниско равнище на мазнини напълно се изчерпа. В новата версия рекомендации се показва, че холестеролът, съдържащ се в храната, няма никакво отношение към холестерола в кръвта.

 Здравословно хранене

Някои специалисти по храненето учат клиентите си да се вслушват по-добре в тялото си, като правят оценка глада си по канара от 0 до 10, като в същото време означават физическите признаци на апетит преди и след хранене.

С други думи - спрете да се храните с възприятията си. Изследванията демонстрират, че постоянно ядем не тъй като сме гладни, а тъй като сме отегчени, щастливи, тъжни или уплашени.

За интуитивно хранещите се няма положителни или неприятни храни. Не че няма разлика в хранителната стойност на една ябълка и парче ябълков къс, разяснява Триболи. Идеята обаче е, че откакто изядат пая, интуитивно хранещите се ще бъдат по натурален път подтиквани да употребяват храни с по-висока хранителна стойност при идващото хранене, като по този начин балансират спомагателните мазнини и въглехидрати.

Въпреки че мненията по въпроса към момента остават разграничени, има нещо успокояващо в тази концепция и нейната противоположна на прецизните диети елементарност. Може би е добре да игнорирате най-новите хранителни трендове и вместо това да повярвате на себе си. Тялото ви знае от какво има потребност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР