Териториалните планове не поемат ангажименти за затваряне нито на мини,

...
Териториалните планове не поемат ангажименти за затваряне нито на мини,
Коментари Харесай

Красимир Ненов: Териториалните планове не поемат ангажименти за затваряне на мини и електроцентрали

Териториалните проекти не поемат задължения за затваряне нито на мини, нито на електроцентрали, съобщи пред Красимир Ненов, заместник-министър на енергетиката.

" Териториалните проекти адресират резултатите от енергийния преход и основават благоприятни условия за нови стопански действия и качествена различна претовареност ", изясни той и акцентира, че след срещата на министъра на енергетиката Румен Радев с управленията на " Мини Марица изток " и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и синдикалните организации в двете предприятия положителната вест е, че енергийната сигурност на България е обезпечена:

" Предприети са всички ограничения и от двете сдружения да работят безвредно и надеждно и през идния есенно-зимен интервал ".

" В Териториалните проекти е планувано да се откриват нови работни места в промишлености, свързани с устойчиви енергийни решения, за обществена поддръжка и за нашарване на локалната стопанска система. Конкретни планове в Териториалните проекти не са планувани, защото те са стадий - обмисляне, а идващият стадий - програмиране, който включва подготовка за насоки за осъществяване на състезания, публични разисквания на тези насоки, организация на обществени и транспарантни процедури за избор и одобрение на плановете, предстоят и ще бъдат проведени едвам след утвърждение на Териториалните проекти. Отговорната институция за ръководство на тези средства е Министерство на регионалното развитие ", изясни още Красимир Ненов.

По думите му българската електроенергийна система разчита на мощностите на тези мини и електроцентрали:

" Говорим освен за комплекса " Марица изток ", само че и за районите на Перник и Кюстендил. Очакванията са за небосвод на работа на тези мини и електроцентрали до 2038 година, според рекомендацията във тип на Пътната карта, призната от държавното управление и показана в Народното събрание ".

Зам.-министър Ненов уточни, че има насъбран през годините недостиг на доверие сред ръководещи и миньори и енергетици, само че акцентира, че най-важното е, че има разговор.

" Трябва доста по-активно и искрено да се комуникира, с цел да се навакса този недостиг. Във времето са изпращани доста спорни сигнали, които са били в посока " ярко бъдеще ", а действителността хората я виждат ", акцентира той.

Красимир Ненов посочи, че себестойността на електрическата енергия, създадена от въглища, пораства поради нарастване на цените на въглеродните квоти, само че в същото време електроцентралите работят надеждно и дейно и имат характерности, които са потребни и скъпи за стабилната работа на енергийната система.

" В отсъствието на мощности с сходни характерности има риск за надеждната работа на електроенергийната система. Затова е значимо да останат задоволително дълго на работа въглищните централи, даже с по-малка степен на приложимост, в избран най-малък състав, до момента в който бъдат заместени от други мощности с сходни характерности, с цел да може системата да работи надеждно ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР