Загубата на европейския газов пазар, където преди войната в Украйна

...
Загубата на европейския газов пазар, където преди войната в Украйна
Коментари Харесай

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

Загубата на европейския газов пазар, където преди войната в Украйна отиваше повече от половината от съветския експорт на газ, продължава да унищожава " Газпром ". В края на 2023 година компанията, която има монопол върху износа на тръбопроводен газ от Руската федерация, получи рекордна чиста загуба в историята си - 629 милиарда рубли (почти 7 милиарда долара), заяви The Moscow Times. 
 
" Газпром " беше на загуба единствено още един път в своята история, през 1999 година, само че тогава загубите бяха 8 пъти по-малко - единствено 79 милиарда рубли. Тогавашните  загуби бяха породени главно от финансовата рецесия от 1998 година, когато Русия спря да погасява заемите си и измерението в рубли на валутните заеми се стовари върху " Газпром ".
 
Резултатите на " Газпром " са " пагубно слаби ", отбелязва Евгений Коган, професор във Висшето учебно заведение по стопанска система: приходите са потънали с 27% до 8,54 трилиона рубли. На оперативно равнище " Газпром " е недоходоносен пет следващи тримесечия и " една от аргументите за ужасното показване са пагубните резултати на газовия сегмент ", сподели Коган. В края на годината " Газпром " претърпя оперативна загуба: оперативните му разноски надвишиха приходите с 364 милиарда рубли.
 
По калкулации на Ройтерс, доставките за Европа са паднали за година с 55.6% до 28.3 милиарда куб. м. " От отчетите за 2023 година излиза наяве, че китайският пазар към момента не е оказал помощ на " Газпром " да компенсира загубата на забележителен дял на европейския газов пазар, който за две години е понижен 2,8 пъти ", разяснява Наталия Милчакова, водещ анализатор в Freedom Finance Global.
 
 Газпром, съветски природен газ Газпром, съветски природен газ Източник: Depositphotos
Изграждането и влизането в действие на дълго отлагания водопровод " Силата на Сибир 2 " (планиран да изпраща газ от находищата, които в миналото са снабдявали Европа) ще отнеме години, съвсем несъмнено над десетилетие, и отново няма да компенсира загубите в Европа, споделят още анализатори.
 
Данните са доста по-лоши от упованията на анализаторите за чисти доходи от 447 милиарда рубли при регистрирана за миналата 2022 година чиста облага от 1.2 трлн. рубли. Днес бе обявено, че от 1.9 трлн. рубли облага единствено от продажби през 2022 година се е минало на 364 милиарда рубли чиста загуба година по-късно.
 
Приходите на " Газпром " паднаха с съвсем 30 % на годишна база до 8,5 трилиона рубли, като продажбите на газ спаднаха от 8,4 трилиона рубли на 4,1 трилиона рубли.

Общите доходи са намалели от 11.7 трлн на 8.5 трлн рубли за същия период. Приходите от продажби единствено на газ са се сринали на половина от 8.5 трлн. на 4.1 трлн. рубли.

Брокерите незабавно занижиха с най-малко 10% предстоящата рентабилност от дивиденти, в случай че въобще има такива за 2023 година В предходни години някъде през втората половина на месец май управителният съвет предлагаше на събранието на акционерите какъв дял да бъде изплатен. За първото полугодие на 2022 година " Газпром " заплати 1.208 трлн. рубли или 51 рубли на акция, което беше рентабилност от 25%.
 
 Руски природен газ, Руски природен газ, " Газпром " Източник: Газпром
Днешните упования се движат сред 13 и 15 рубли, само че има и такива за 10 рубли дял от акция, или 6.3% рентабилност. Финални дивиденти за 2022 година компанията реши да не изплати с обяснението,че е била много великодушна за първите 6 месеца на годината.
 
Това илюстрира трагичния крах на корпорация, която след разпадането на някогашния Съюз на съветските социалистически републики беше една от най-мощните в Русия, а управляващите постоянно я използваха за споразумяване на разногласия със съседи като Украйна и Молдова и по-далеч в Европа, показва " Ройтерс ".
 
Сега приходите са с съвсем 30% надолу по отношение на първата военна година и анализатори споделят за " Файненшъл таймс ", че данните сочат, че " Газпром " не е съумял да се приспособява към загубата на пазара на Европейски Съюз 9 от 7.3 трлн. рубли през 2022 година на 2.9 трлн рубли през предходната година. Делът на Русия във вноса на газ в Европа спадна от 40% през 2021 година (последната цялостна година преди инвазията), до 8% през 2023 година, съгласно данни на Европейски Съюз.
 
" Резултатите демонстрираха, че това, което в миналото беше главният бизнес на " Газпром " - продажбата на газ в Европа - се е трансформирало в воденичен камък, носещ загуби. Това единствено отчасти е обезщетено от облагите от продажбите на петрол, газов кондензат и нефтопродукти, повишили се до 4.1 трилиона рубли, което е с 4.3% повече по отношение на миналата година ", споделят анализатори за " Файненшъл таймс ".
 
" Газпром Нефт ", която до наскоро бе по-скоро съпровождащ бизнес, е донесла през 2023 година съвсем толкоз продажби, колкото газовия бизнес, и облага, равна на две трети от облагата на газовия сегмент за 2022 година, въпреки да има единствено една четвърт от активите на цялата група.
 
Увеличиха се и оперативните разноски и финансовите разноски на " Газпром ", само че към този момент другите посоки за експорт към момента компенсират едвам 5-10% от изгубените европейски продажби, съгласно анализатори.
 
До 2025 година " Газпром " може да получи още един трилион рубли загуби заради понижаване на приходите, увеличение на данъчната тежест и нуждата от заплащане на програмата за газификация, съобщи през ноември Павел Завални, началник на комисията по енергетика на Държавната дума. Според него " Газпром " " няма да има експорт ", а разноските " остават ".
 
За да закърпят салдото на компанията, управляващите внезапно усилват цените за газ в Русия. От юли 2024 година те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 година с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за жителите ще се покачат с 20% за две години и с 34% от началото на войната.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР