Много български потребители изразяват съмнение, че някои от предлаганите в

...
Много български потребители изразяват съмнение, че някои от предлаганите в
Коментари Харесай

Наши онлайн магазини препродават от китайски сайтове на по-високи цени

Много български консуматори показват подозрение, че някои от предлаганите в китайски уеб сайтове като Temu и Shein артикули се срещат и в българските физически и електронни магазини, само че на доста по-високи цени, съобщи Габриела Руменова от онлайн платформата “Ние, потребителите ” във връзка заведената от Eвpoпeйcкaтa организация на потребителите (ВЕUС) групова тъжба до Европейската комисия против китайската платформа Temu.

Причините за жалбата до Европейска комисия против Temu са, че платформата постоянно разчита на манипулативни практики за генериране на спомагателни продажби, като потребителите получават разнообразни, по-скъпи версии, откакто щракнат върху съответен артикул или усложнява процеса на закриване на акаунта. Тестове на козметични артикули от Temu в Италия откриват, че или не включват листата на съставките, или го дават единствено отчасти, показват от “Ние, потребителите ”.

Германия е установила, че въпросната платформа съдържа подвеждащи мнения за продукти или заблуждава потребителите с метода, по който демонстрира ценови отстъпки.

На страницата на един от най-големите онлайн търговци за китайски артикули Тему се оферират тениски с  съвременен дизайн, като сега цената е малко над 8 лв.. В уебсайт, опериран от български търговец, тениската със същия дизайн коства 41 лева.

Разликата в цената е 5 пъти, като при някои артикули тя е по-малка. Има рокли, които на китайския пазар костват по 10-15 лв., а в други платформи цената им набъбва най-малко двойно. В някои от нашите уеб сайтове се прави компилация от китайските дрехи, като доста от тях се продават по-евтино в Тему, както и в Шейн.

За въпросната процедура алармираха консуматори в обществените мрежи, които са разкрили, че има много артикули, които са сходни, само че цените им са доста по-високи при различните на Тему и Шейн онлайн търговци.

Въпреки че надценките, с които ги продават, са големи, тази активност не е противозаконна, разясниха специалисти. Проблемът може да пристигна оттова, че консуматор може да се усеща изигран, в случай че купи стока на по-висока цена, а по-късно открие същата, доста по-евтино.

Габриела Руменова от платформата „ Ние, потребителите “ разяснява, че е значимо хората да ревизират за това дали има данни за търговеца или производителя, който носи отговорност за качеството и сигурността на стоката.

Също по този начин би трябвало да се следи и материалът при облеклата и обувките, тъй като има химически субстанции, които крият опасности от алергични реакции, ракови болести и репродуктивни проблеми. За облеклата и стоките за деца пък критериите са още по-завишени, защото там сигурността би трябвало да е на високо равнище.

Руменова уточни още, че хората би трябвало да бъдат деликатни, когато пазарят в интернет, защото някои от платформите одобряват заплащания единствено с кредитна карта и има опция да станат цел на крадци.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР