Световен ден за свобода на пресатаПрочетете ощеВ цял свят на

...
Световен ден за свобода на пресатаПрочетете ощеВ цял свят на
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме световния за свободата на пресата

Световен ден за независимост на пресата
Прочетете още
В целия свят на 3 май се означи Денят на свободата на пресата. На този ден интернационалните организации на публицистите и издатели почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, с цел да бъдат осведомени хората.

Празникът се отбелязва от 3 май 1993 година. Свободата на пресата е една от главните полезности на демократичната страна. Мнозина смятат, че с цел да се подсигурява работата на държавното управление би трябвало да се обезпечи независимостта на ръководството на пресата както и да бъдат обезпечени механизми за предотвратяване от закани от властта.

Независимостта на осведомителните организации се възприема за същността на свободата на печата, фактор от най-голямо значение за тяхното вярно действие.

Маргарет Мичъл печели Пулицър за книгата си Отнесени от Вихъра

" Никаква мощ на света не може да ни пречупи, с изключение на нашата лична природа, в която е заложено така мощно да копнеем по неща, изгубени окончателно, и да пазим толкоз доста мемоари. "

Маргарет Мичъл е американска писателка. Тя е авторката на считания за максимален бестселър на всички времена – „ Отнесени от вихъра “. За книгата през 1937 година тя печели премията „ Пулицър “.

Действието в „ Отнесени от вихъра “ се развива в Джорджия по време на Американската революция. Главната героиня Скарлет О`Хара, капризна щерка на локален плантатор, се пробва да се оправи с бурните публични промени и опасността от беднотия и апетит.



Отбелязват се 77 години от гибелта партизанката Вела Пеева

Нелегалното й име е Пенка. Тя е деятел на Работническия юношески съюз (РМС) и на Българската работническа партия (БРП), участник в Партизанското придвижване в България през годините на Втората международна война. Родена на 16 март 1922 година в село Каменица.

На 27 април 1943 година Вела Пеева минава дружно със сестра си Гера в конспиративност като партизанка. През 1944 година Вела Пеева и още трима партизани потеглят към Лъджене и Каменица, с цел да приберат четирима съратници, които от много време са в Каменския балкан и не знаят, че лагерът е заменен.

На 26 март групата се разделя. Впоследствие излиза наяве, че са предадени от свекъра и девера на огромната сестра на Вела. На идната заран се пробват да се отдръпват, само че жандармеристи ги виждат и обстрелват. Вела Пеева съумява да избяга.



Укривана е няколко дни в плевнята на Иван Содев. Селото е под засилена полицейска обсада и тя не може да откри връзка с партизанската чета. Напуска Каменица и се укрива в планината сама 37 дни. Ранена, гладна, премръзнала и без очила при нейното мощно късогледство. В начало на май времето става студено и още веднъж завалява сняг. Горският жандарм Иван Божков от Каменица инцидентно открива следите ѝ по преди малко паднал сняг и оповестява на жандармерията.

На 3 май 1944 година, жандармерията стартира да претърсва гората и я открива. Обкръжават я и тя води пердах 5 часа, до момента в който има патрони, след което се самоубива.

Командирът на ловната тайфа майор Иванов заповядва да донесат главата ѝ в щаба. Божков отрязва главата на Вела Пеева, която доставя за опознаване на командира на жандармеристите, а след опознаването слага главата на повсеместен показ.

В памет на Вела Пеева през 1948 година селата Чепино, Лъджене и Каменица са обединени в град Велинград. Родната ѝ къща в Каменица е превърната в музей през 1953 година

През 1791г. в Полско-литовската страна е призната първата съвременна конституция в Европа. Именно този ден е избран и за народен празник на Полша. 

През 1837 година в Атина е учреден първият университет за страните от източно Средиземно море.

През 1979г. Маргарет Тачър печели изборите за министър председател на Англия и става първата жена министър председател на страната. 

Родени са певиците Стефка Берова и Виктория Терзийска, както и артистът Ненчо Илчев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР