Теорията за относителността на времето, предложена още от Алберт Айнщайн,

...
Теорията за относителността на времето, предложена още от Алберт Айнщайн,
Коментари Харесай

Доказаха относителността на времето

Теорията за относителността на времето, препоръчана още от Алберт Айнщайн, бе потвърдена пробно от учени. Преди близо век гениалният физик пресметна, че секундите се нижат по-бързо с отдалечаването от повърхността на Земята. С помощта на най-точния часовник на света учени от Технологичния институт в Боулдър, Колорадо, потвърдиха, че това е истина - даже в дребните мащаби, в които живеем всеки ден, съобщи FoxNews.

Оптичният атомен часовник, създаден в Колорадо, работи с лазери, настроени на честотите на вибрациите на един единствен алуминиев атом. Той потръпва над един квадрилион пъти за секунда. Точността на часовника разрешава отклоняване единствено една секунда за 3,7 милиарда години. " Предишното потомство атомни часовници не би могло да мери дребните разлики, които доловихме ние ", съобщи ръководителят на опита.

С помощта на това отлично устройство Чен-Уен Чу и сътрудниците му измерили отклонението на времето на дребни, ежедневни дистанции. Първо те го сложили на маса и я издигнали с половин метър над земята. След известно време забелязали, че часовникът на масата леко избързва пред своя близнак, оставен на пода.

Според теорията на Айнщайн, огромните предмети със мощна гравитация като Земята изкривяват структурата на времето и пространството. Колкото по-близо сме до тези обекти, толкоз по-бавно се движи времето. Ако някой ден успеем да забележим по какъв начин часовник пада в черна дупка, ще видим по какъв начин стрелките му последователно забавят хода си с увеличението на гравитацията, до момента в който най-после спрат изцяло.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР