Тенденцията българинът да работи след пенсионирането си става все по-отчетлива.

...
Тенденцията българинът да работи след пенсионирането си става все по-отчетлива.
Коментари Харесай

Все повече българи работят след пенсиониране

Тенденцията българинът да работи след пенсионирането си става все по-отчетлива. През 2018 година пенсионерите с персонална пенсия, които упражняват трудова активност, са достигнали 295 500 души, като за интервала 2014-2018 година броят на работещите пенсионери се е нараснал с към 30 на 100. Това са трендовете, които естествено се постановат заради демографската рецесия, прерастваща в злополука, която още не сме осъзнали, разяснява за Българска телеграфна агенция Светлана Дончева - началник на " Център за ръководство на планове " в Българската стопанска камара (БСК).
 
Тези дни на интернационална конференция бяха показани част от резултатите по план на БСК " Вдъхновени от опита: По-дълго дружно - път към триумф ", финансиран от Европейския обществен фонд посредством оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", по който Камарата работи в интервала 2019-2021 година
 
Преработващата индустрия, образованието и опазването на здравето са трите бранша, в които застаряването на работната мощ се усеща най-силно, означи Дончева. " Арена на младостта " са IT секторът, финансовият и застрахователният браншове.
 
Липсата на работна мощ се усеща в съвсем всички сфери на икономическия живот, а неналичието на висококвалифицирани експерти се отразява директно на конкурентоспособността на българските компании. Само за 10 години, съгласно последното броене на популацията, броят на трудоспособното население в България е намалял с 415 000 души. Тази наклонност ще се задълбочава, в случай че няма съответни политики, разяснява Дончева.
 
Поколението Т
 
Положителната наклонност на удължение на междинната дълготрайност на живота естествено води до увеличение и на трудовия живот. За 2022 година в България право да придобият пенсия за застрахователен стаж и възраст имат мъжете, които са навършили 64 година и 5 месеца със стаж 39 години и 2 месеца, и дамите, които са достигнали 61 години и 10 месеца със стаж 36 години и 2 месеца.

Плавно до 2037 година по критерия възраст двата пола ще се изравнят и ще се пенсионират на 65 години. Този развой на все по-дълъг трудов живот, комбиниран с отрицателните демографски процеси, които водят до понижаване на общия брой трудоспособно население, дефинира все по-голямото значение на така наречен потомство Т (традиционалистите), разяснява специалистът. Това са хората, които са израснали в интервала на одобряване на социализма и държавната планова стопанска система и на които им се постанова да удължават своя престой на работното място, тъй като няма кой да ги замести, добави Дончева.

Тя посочи, че този проблем е изключително сензитивен в обичайните промишлености, каквато е преработващата индустрия, и добави, че той ще се задълбочава. Дончева подсети, че коефициентът на демографско заменяне в България е с извънредно отрицателна стойност - 69, което значи, че на всеки 100 индивида, които излизат от трудоспособна възраст, 69 ги заместват, останалите 31 ги няма и те нормално се заместват отново от хора, които към този момент са в пенсионна възраст, разяснява специалистът. Според нея все по-често ще виждаме работещи пенсионери.
 istock istock
Другите промишлености, в които се регистрира огромен брой работещи хора, на възраст преди и след пенсиониране, са образованието и опазването на здравето. Ужасяващ е дефицитът на фрагменти в опазването на здравето, а в образованието, без значение от това, че беше направено доста през последните години за превръщането на тази специалност в по-привлекателна за младежите, към момента няма задоволително позитивни резултати. Все още делът на учителите в предпенсионна и следпенсионна възраст е висок, като една от аргументите е точно неналичието на млади експерти, които да ги заместят, разяснява специалистът.
 
Да работиш след пенсиониране, не е толкоз ужасно
 
Всъщност, съгласно специалисти, това да работиш след навършване на възраст за пенсиониране не е толкоз ужасно. Това е въпрос на персонално усещане и нужда или нужда, сподели Светлана Дончева, само че добави, че с цел да може действително да стане това, е належащо да бъдат обезпечени и съответните условия на труд, съобразени с потребностите към работното място на по-възрастните генерации. Тези хора се трансформират в най-ценните чиновници и те би трябвало да бъдат арестувани.

Доходите на младите по-нестабилни от тези на възрастните

Това стартира да се осъзнава от от ден на ден работодатели, сподели специалистът. Най-скъпите за осъществяване ограничения са обвързваните с адаптирането на работните места и възстановяване на изискванията на труда към потребностите на поколението Т. Други ограничения, които е целесъобразно да залегнат във вътрешно-фирмените стратегии на фирмите, са свързани с налагането на едно ново схващане, че спецификите на другите генерации би трябвало да бъдат употребявани за основаването на работна среда, която откроява мощните страни на всяко потомство, предизвиква взаимното съгласие и солидарността сред обособените генерации в полза на общите бизнес цели.
 
 istock istock
Младостта против опитността
 
Обикновено в работна среда, в която се постанова в екип да работят хора от разнообразни генерации, споровете са свързани с отношението към труда и с новите технологии. Те са и най-честата причина за появяването на дискриминация на работното място. Не е вест, че по-възрастните хора по-трудно възприемат софтуерните новости, а по-младите им сътрудници ги усвояват по-бързо. В един миг става разрушение на обичайна подчиненост и младежите повече напредват в специалността, тъй като усвояват технологиите по-бързо и тогава се основават предразсъдъците към по-възрастните, че те към този момент са негодни за работа, демонстрират наблюденията на специалиста.

Над 200 000 души са траяли да работят след пенсиониране

По думите й задачата на ръководителите на екипи е да основат атмосфера на взаимност, тъй като в действителност поколението Т няма нищо срещу да се образова и да усвоява техническите новости, само че се нуждае от задоволително време за това. Наблюденията на специалиста демонстрират, че по-възрастните чиновници избират да не вървят на обичайните курсове за повишение на цифровите умения, а желаят това да става по-скоро под формата на обмяна на опит на работното им място и посредством фирмени образования.
 
Конфликтът в мултипоколенческото работно място се генерира и от възрастните към младите, подбуден от разбирането на поколението Т, че триумфите и израстването в йерархията идват след дълги години упорита работа, и неразбирането на младите, за които триумфът и издигането могат да се случат " за една нощ ".
 
По отношение на мотивационните фактори, които движат другите генерации, проучването на БСК развенчава един мит за по-младите служащи и чиновници. За представителите на поколението Z (родени сред 1993 и 2001 г.) не размерът на възнаграждението, а смислената работа е от първостепенно значение. За да се усещат ангажирани, работата би трябвало да е предизвикателна и разнообразна. Те търсят вълнуващи планове и инициативи, дела, за които могат да отдадат цялото си време, сила и пристрастеност.
 
 istock istock
Поколението Т в Европа
 
Проектът eDigiStars, в който БСК е сътрудник с още 19 организации от 8 дунавски страни, ориентиран към повишение на цифровите умения на поколението Т, се базира на общото схващане, че без значение на националността, по-възрастните служащи и чиновници имат своето място на пазара на труда даже и в специалности в региона на цифровите технологии. Потребностите на поколението Т в страните от Централна и Източна Европа са сходни и изискват сходни ограничения - подобаваща мотивация, приспособени образования и образователни наличия, и приета сертификационна система, която да дефинира качеството на образование. Преди всичко обаче стои смяната в настройките на по-възрастните чиновници, които би трябвало да осъзнаят, че актуалната работа изисква непрестанно рационализиране и надграждане на съществуващите познания и умения.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР