След неколкократно изместван период на провеждане на почивката, съкращаване на

...
След неколкократно изместван период на провеждане на почивката, съкращаване на
Коментари Харесай

Туроператор разиграва двойка с почивка до Мавриций

След неколкократно изместван интервал на осъществяване на почивката, редуциране на авансово оповестената ѝ дълготрайност , увеличение броя на полетите и промени на други основни характерности двама съпрузи търсят правата си от неточен туроператор .

На 23.11.2023 година мъж и жена заплащат на туристическа организация предплатената сума за 10-дневна отмора на о. Мавриций в интервала 01.04.2024 г.-10.04.2024 година Три седмици по-късно уредникът ги осведоми, че се постанова датата на заминаването да се измести на 29.03.2024 година Осем дни преди отпътуването туристите са известени за нова смяна – начало на 30.03.2024 година и прибиране на 06.04., което съкратява продължителността на почивката с два дни и утежнява напредването с спомагателни самолетни полети.

„ Не бяхме съгласни с новите условия, само че ни заплашиха, че ще загубим цялата сума, в случай че не се съгласим, заради следната уговорка в контракта: „ ТУРОПЕРАТОРЪТ си резервира правото да трансформира полетното разписание до 3 дни преди датата на заминаване/връщане „, споделя брачният партньор в недоволство до онлайн платформата „ Ние, потребителите “, откакто на жалбата си до Комисията за отбрана на потребителите получил отговор, съдържащ мнението на търговеца.

Следващото деяние на туроператора нарушава и личната му неравноправна уговорка. 1 ден и 13 часа преди заминаването хората получили мейл за трета смяна заради „ форсмажорна причина: публично писмо от управляващите на Джибути до самолетната компания, че не може да лети над Еритрея заради политически спор сред двете страни “. Още на същата дата потребителите уведомили туристическата организация, че не утвърждават направената смяна и се отхвърлят от пътуването. Като аргументи акцентират неколкократната смяна на датите, броя дни от 10 дни/7 нощувки на 8 дни/7 нощувки, като първият и последният ден са в полети (дори с 3 излитания и кацания в границите на няколко часа) и съкратени до неспособност за действително прилагане.

В нито един миг хората нямат годно подписан контракт за пакетното пътешестване, защото при всяка смяна получават нов план на договор, който туроператорът нито бил подписал, нито претендирал да му  бъде върнат с автограф от клиентите. „ Това значи, че със брачната половинка ми отпътуваме на другия завършек на света, а нямаме подписан контракт “, акцентира брачният партньор.

„ Резервирахме почивката си тъкмо по това време, когато на нас ни харесва и имаме опция да го изпълним. Работим, имаме отговорности и бизнес задължения. Самата отмора деликатно изследваме и желаем да бъде осъществена по метода, който ни е оферирана и ние сме одобрили. Не сме имали упования да пътуваме тогава, когато самолетната компания има опция да реализира полета и да ни уведоми 1-2 дни преди потегляне “, показва още пострадалият.

Програмата, която е привлякла вниманието на двойката, продължава да стои непроменена на уеб страницата на организацията и все още, а цената за един възрастен е 4107 лева Това събитие е в допълнение доказателство, че операторът работи недобросъвестно и непрофесионално .

При такова стичане на събитията туристите могат да изискат повреждане на контракта и възобновяване на заплатените за услугите суми на съображение на Закона за отбрана на потребителите (нелоялни практики и неравноправни клаузи) и Закона за туризма.

Съгласно Закона за туризма, когато преди започване осъществяването на туристическия пакет туроператорът е заставен да промени значително някоя от главните характерности на туристическите услуги (маршрут, интервали на престой, брой нощувки, местата, датите и часовете на тръгване и връщане, дълготрайност на междинните прекъсвания и местата им и др.) потребителят може да приключи контракта , без да заплаща такса за това.

Според Закона за отбрана на потребителите пък потребителят има право на понижаване на цената или да скапе контракта с търговеца, подписан вследствие на използване на нелоялна комерсиална процедура . При съществуването на неравноправни клаузи в потребителски контракти (след влезнало в действие решение на контролния орган или удостоверение от съда), те се смятат за недействителни и не пораждат последствия за потребителите. Когато договорът не може да се ползва без тези клаузи, той следва да се смята за незабележим.

От „ Ние, потребителите “ насочват по какъв начин да отбраните правата си в сходна обстановка. Настоявайте пред туроператора за повреждане на контракта и възобновяване на заплатените за пътуването суми. Сезирайте контролните органи за нарушаване на Закона за туризма и за нелоялни практики и неравноправни клаузи при представянето на офертата и в договорите за пътуването. При нужда, заведете дело.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР