Тенденция към разколебаване в подкрепата за управляващите партии, консолидация сред

...
Тенденция към разколебаване в подкрепата за управляващите партии, консолидация сред
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ води, „Възраждане“ догонва БСП

Тенденция към разколебаване в поддръжката за ръководещите партии, консолидация измежду симпатизантите на ГЕРБ и готовност на коренен избор. Това сочат данните от изследване на „ Алфа Рисърч “, извършено в интервала 8-14 април измежду 1037 души, представено от bTV.

С 21,7% от решилите да гласоподават ГЕРБ излиза с към 3% преднина пред „ Продължаваме промяната “, а главен фактор за това разбъркване е вътрешнопартийната консолидация. Макар да продължава да е един от най-остро подложените на критика партийни водачи, Бойко Борисов резервира доверието на 19,1% от пълнолетните българи.

Втората позиция е за „ Продължаваме промяната “ с 18,4%, само че с отлив от 6% за два месеца. По-значима е ерозията в персоналния рейтинг на Кирил Петков (от 39% до 22,5%). Въпреки тази отрицателна наклонност той остава най-одобряван измежду партийните водачи.

Третата позиция е за Българска социалистическа партия с 10,2% поддръжка. На фона на отрицателния тренд към ръководещата коалиция, социалистите резервират симпатизантите си от последните парламентарни избори, а водачът Корнелия Нинова – утвърждението на 18,3% от българите.

Мобилизацията на коренен избор дава подтик на националистите от „ Възраждане “, които бележат най-силен растеж през интервала, достигайки 9,4%. Положителна е динамичността и в персоналния рейтинг на водача им Костадин Костадинов (17,3%).
ДПС получава нормалните си за неелекторален интервал 7,6% поддръжка, а водачът Мустафа Карадайъ утвърждението на 9,4% от гласоподавателите в страната.

По-слабо наранени от отрицателните трендове към ръководещите са „ Демократична България “. Те стабилизират поддръжката си на ниво от 6,7%, а доверието в съпредседателите им варира в относително необятни граници: Христо Иванов – 15.8%, Владислав Панев – 8,5%, Атанас Атанасов – 7,1%.

„ ИТН “ е другият съдружен сътрудник, който търпи основни електорални негативи. Подкрепата за него спада с 2,1 пункта спрямо февруари и все още е 4,5% от готовите да вземат участие в избори. Лидерът на групировката Станислав Трифонов се употребява с утвърждението на 13,5% от българите.

Съществен щрих и знак за евентуална динамичност в общата електорална картина са две други цифри – 8,9%, които декларират, че биха дали своят вот за друга партия, отвън посочените политически сили и още 12,6% с подготвеност да гласоподават, само че нерешили коя групировка ще поддържат. Така, въпреки и все още да не се обрисува коренно друга управническа опция, един предполагаем предстоящ избор може да създаде и много друго от в този момент записаното съответствие на силите, показват социолозите от „ Алфа Рисърч “.

Данните са от национално представително изследване на „ Алфа Рисърч “. Проведено е в интервала 8-14 април измежду 1037 пълнолетни жители от цялата страна посредством директно стандартизирано изявление с таблети. Проучването е осъществено със лични средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР