Температурите в Европа са се повишили повече от два пъти

...
Температурите в Европа са се повишили повече от два пъти
Коментари Харесай

Европа се затопля два пъти по-бързо от средното за света

Температурите в Европа са се повишили повече от два пъти по отношение на междинното нарастване в международен мащаб през последните три десетилетия , съгласно Световната метеорологична организация на Организация на обединените нации (СМО), съгласно която Европа е най-високото нарастване в света.

" Тъй като наклонността на стопляне продължава, изключителните горещини, горските пожари, наводненията и други въздействия от изменението на климата ще обиден обществото, стопанските системи и екосистемите ", се споделя в отчет, оповестен взаимно в сряда от СМО и службата на Европейски Съюз за изменението на климата " Коперник ".

Докладът се концентрира върху покачващите се температури през 2021 година дружно с горещите талази на сушата и в морето, рискови метеорологични условия и топящите се ледници.

" Температурите в Европа са се нараснали доста през интервала 1991-2021 година със междинна скорост от към +0,5 °C на десетилетие ", се споделя в отчета.

В резултат на повишаващата се температура алпийските ледници са изгубили 30 метра дебелина на леда от 1997 година до 2021 година, до момента в който ледената завивка на Гренландия се топи и способства за ускорение на покачването на морското ниво, се споделя в отчета.

Въпреки че излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз са намлели с 31% сред 1990 година и 2020 година - към момента са надалеч от задачата за понижение от 55% за 2030 година, метеорологичните и климатичните феномени със мощно влияние продължиха да нарушават живота на европейците през 2021 година

" Европа показва жива картина на затоплящия се свят и ни припомня, че даже добре квалифицираните общества не са в сигурност от въздействието на рискови метеорологични феномени ", сподели генералният секретар на СМО Петери Таалас в изказване. " Тази година, както и през 2021 година, огромни елементи на Европа бяха наранени от обширни горещи талази и суша, разпалвайки горски пожари. През 2021 година изключителни наводнения предизвикаха гибел и опустошаване. "

Талаас прикани Европа да продължи да понижава излъчванията на парникови газове, добавяйки, че Европа може да играе " основна роля за реализиране на въглеродно неутрално общество доникъде на века, с цел да извърши Парижкото съглашение ".

" Европейското общество е уязвимо към променливостта и смяната на климата, само че Европа също е в челните редици на интернационалните старания за намаляване на изменението на климата и за създаване на новаторски решения за адаптиране към новия климат, с който европейците ще би трябвало да живеят ", сподели Карло Буонтемпо, шеф на Службата за изменение на климата " Коперник " към Европейския център за средносрочни прогнози за времето, в същото изказване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР